Srbija i Balkan

Mimi Mercedez u podkastu "Lokomotiva": Politička korektnost je duhovna i mentalna kastracija

Gošća u najnovijoj epizodi podkasta "Lokomotiva" bila je hip hop autorka, Mimi Mercedez
Mimi Mercedez u podkastu "Lokomotiva": Politička korektnost je duhovna i mentalna kastracija

Poslednjih dana su američku javnost posebno uzdrmala dva intervjua. Prvi je intervju Erola Maska, oca vlasnika "Tvitera", koji je postao viralan na društvenim mrežama budući da njegovo viđenje krize na istoku Evrope i sukoba između Rusije i kolektivnog Zapada odudara od narativa u medijskom mejnstrimu.

"Ispiraju nam mozak i govore nam da je Ukrajina dobra, a Rusija zla, iako su našli nekoliko američkih biolaboratorija u Ukrajini", izjavio je između ostalog Mask, kritikujući američko rukovodstvo.

Drugi je intervju Henrija Kisindžera uoči njegovog stotog rođendana za Ekonomist, u kome je govorio o složenosti i dugoročnim planovima kineske politike prema Tajvanu, ali i o politici Zapada prema Rusiji.

Autori podkasta, Marko Nikolić i Tiosav Purić, komentarisali su Kisindžerov uticaj u društvu, primetivši da je Zapad bio gluv za njegova upozorenja liderima atlantističkog bloka o izazivanju Rusije.

Ipak, Kisindžer ostaje jedan od retkih glasova na Zapadu koji govori otvoreno o potrebi za što skorijim mirom na temeljima kompromisa, koji bi i "Ukrajinu i Rusiju ostavio nezadovoljnim".

Sa druge strane, njegov stav prema Ukrajini, koji se postepeno menjao od početka specijalne vojne operacije, sada podrazumeva da bi Ukrajina trebalo da postane članica Alijanse. "Sada imamo Ukrajinu koja je najbolje naoružana zemlja u Evropi, sa najneiskusnijim vođstvom", smatra Kisindžer.

Autori podkasta su razgovarali i o neizvesnom ishodu predsedničkih izbora u Turskoj, i razlikama između dvojice glavnih kandidata, Erdogana i Kiličdaroglua. Takođe, komentarisali su simobličku težinu činjenice da je Dan nezavisnosti Crne Gore proslavljen uz italijanske avione i "Odu radosti", dok maturanti u crnogorskim školama slave kraj školske godine uz srpske pesme i zastave.

Sa gošćom u najnovijoj epizodi podkasta, autori su razgovarali o kulturi otkazivanja, generacijama koja su "deca tranzicije" i muzici tih generacija i regionalnoj saradnji posredstvom "balkanske diplomatije", koja je alternativa evropskim inicijativama o "pomirenju".

"Politička korektnost je duhovna i mentalna kastracija", kaže Mimi Mercedez. Komentarišući raspoloženje u društvu posle tragedija s početka ovog meseca i inicijative da se muzičari i televizije zabranjuju, ona je izjavila da nam "treba da prestanemo sa aktivizmom, da se smirimo i analiziramo situaciju. Nasilje rađa nasilje".

Lokomotiva se emituje svake subote u 19 časova na Jutjubu.

image
VV inauguration
banner