Srbija i Balkan

Srboljub Peović u podkastu "Lokomotiva": Izbori u Turskoj mogu biti velika prekretnica za ceo svet

Turci ostavljaju srce u Bosni, a novac u Srbiji, kaže gost podkasta, dodajući da je Srbija najbitniji trgovinski partner Turske na Balkanu
Srboljub Peović u podkastu "Lokomotiva": Izbori u Turskoj mogu biti velika prekretnica za ceo svet© РТ Балкан

"Predstojeći izbori u Turskoj imaju referendumski karakter", izjavio je Srboljub Peović, istraživač saradnik na Institutu za evropske studije i gost u novoj epizodi podkasta "Lokomotiva".

Promenom ustava iz 2018. godine u Turskoj je uveden predsednički politički sistem, dok je u poslednjih deset godina Redžep Tajip Erdogan uspeo Tursku da pozicionira kao nezaobilazni faktor za rešavanje brojnih pitanja - od migrantske krize, prevoza žita iz Ukrajine i Rusije, pa sve do unutrašnjih pitanja u NATO-u. Na spoljnopolitičkom planu pokazao je velemejstorsko umeće i pravi merkantilistički duh opreznog trgovca.

"Generalno, mislim da će strateški interesi Turske ostati isti ko god da pobedi na predsedničkim izborima. Ne bi trebalo precenjivati moć Kemala Kiličdaroglua da promeni spoljnu politiku Turske", smatra Peović.

Na unutrašnjem planu, velika inflacija i razorni zemljotres koji je pogodio Tursku početkom 2023. godine devastirali su područje naseljeno stanovništvom koje je bilo tradicionalno naklonjenije Erdoganu i njegovoj partiji. Nije tajna da pojedini zapadni lideri odavno ne žele da vide Erdogana na mestu predsednika Turske.

Odnosi Turske i NATO-a su nakon pokušaja puča 2016. godine došli do tačke usijanja, dok je nabavkom ruskog protivvazdušnog sistema S-400 Turska izbačena iz programa razviajnja i dobijanja aviona F-35 od Sjedinjenih Američkih Država. Prava je retkost da se lideri balkanskih zemalja slože oko nekog političkog pitanja, ali prema dosadašnjim izjavama čelnih političara iz regiona podrška Erdoganu je nešto oko čega su gotovo svi saglasni.

Turci ostavljaju srce u Bosni

Na pitanje kakvi su odnosi Turske prema balkanskim zemljama, Paović kaže: "Turci ostavljaju srce u Bosni, a novac u Srbiji. Srbija je jednostavno najbitniji trgovinski partner Turske na Balkanu, a treba istaći i to da Erdogan gaji i lične odnose sa balkanskim liderima i da je sa mnogim političarima sa Balkana u kumovskim i izuzetnim prijateljskim odnosima. Nakon 2016. godine, Erdoganu je jako bilo važno da se reši pitanje gulenista na Balkanu, gde je Srbija pokazala kooperaciju i to je sigurno ostavilo pozitivan uticaj na predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana", zaključio je Paović.

Autori podkasta Tiosav Purić i Marko Nikolić razgovarali su o tome kako se vrši revizija istorije u Evropi, uporedivši kako se nekada proslavljao Dan pobede nad nacizmom u odnosu na to kako se danas obeležio u pojedinim zemljama Evropske unije i Zapada.

Podkast "Lokomotiva" emituje se svake subotom od 19 časova.

 

 

image
VV inauguration
banner