Srbija i Balkan

Marko Tanasković u "Lokomotivi": Amerika tone u medijski mrak

Gost nove epizode podkasta "Lokomotiva" je pisac i publicista Marko Tanasković sa kojim su autori razgovarali o stanju medijskih sloboda u SAD, Holivudu i o globalnom kulturnom ratu između Kine, zemalja Istoka i Globalnog Juga sa jedne strane i kolektivnog Zapada sa druge strane
Marko Tanasković u "Lokomotivi": Amerika tone u medijski mrak

Prvo obraćanje javnosti Takera Karlsona preko društvenih mreža, nakon što se "razišao" sa "Foks njuzom", odgledalo je čak četrnaest puta više ljudi nego što je pratilo Karlsonove emisije na televiziji. Prema pisanju "Vašington posta", ova televizija je, tokom emitovanja prve epizode emisije "Foks njuz tunajt", bez Karlsona zabeležila pad gledanosti od čak 21,3 odsto.

Karlsonove emisije na "Foks njuzu" svakako nisu odgovarale američkim jastrebovima i establišmentu, smatra gost u novoj epizodi podkasta "Lokomotiva" Marko Tanasković, publicista i kolumnista RT Balkana.

Karlsonov slučaj predstavlja novi stadijum u politici cenzure i otvorenog ograničavanja medijskih sloboda na Zapadu, a sve sa ciljem konsolidacije podrške javnosti za aktuelnu "jastrebovsku" politiku koju SAD vode prema Rusiji i, u drugom planu, Kini.

Autori podkasta, Marko Nikolić i Tiosav Purić, u razgovoru sa Tanaskovićem posebno su se osvrnuli na eroziju američke meke moći, koja se jasno očitava u Holivudu, serijskoj produkciji na striming platformama i ekspanziji sve popularnijeg TikToka, koji prema zvaničnom stavu Bajdenove administracije predstavlja pretnju po sajber i informativnu bezbednost SAD-a.

 U prvom delu emisije, autori su govorili i o pokretanju procedure za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope i o pokušajima diplomatskih predstavnika ukrajinske države u Srbiji da dekretom odrede izveštavanje medija o krizi na istoku Evrope.

Lokomotiva se emituje svake subote u 19 časova.

image
VV inauguration
banner