Srbija i Balkan

Podkast "Lokomotiva": Besmisleno je optuživati Rusiju za kolonijalizam

SAD pokušavaju da učvrste svoje pozicije u Evropi. Žrtva tog procesa je i srpski narod, čija je država, uprkos većinskom antiatlantističkom raspoloženju naroda, ugurana u vojne vežbe da Severnoatlantskom alijansom
Podkast "Lokomotiva": Besmisleno je optuživati Rusiju za kolonijalizam

Sa gošćom, Anjom Nikolić, istoričarkom sa Balkanološkog instituta SANU, autori podkasta su razgovarali o nasleđu i istoriji kolonijalizma, sa posebnim osvrtom na optužbe za ruski kolonijalizam.

"Ako uporedimo nasleđe kolonijalizma u Severnoj Americi i Australiji sa Ruskom Imperijom, besmisleno je govoriti o ruskom kolonijalizmu. Gde su domorodački narodi u SAD ili u Australiji", komentarisala je istoričarka.

Dekolonizacija je ušla u svoju poslednju fazu. Posle zastoja u tom procesu od pola veka, afričke zemlje, listom, odbacuju stege bivših i sadašnjih imperijalističkih sila, opredeljujući se za saradnju sa NR Kinom i Ruskom Federacijom.

Najglasniji afrički lideri, poput rukovodstva Čada ili Kenije, otvoreno izazivaju zapadne sile, nacionalizujući zapadne naftne rafinerije (u slučaju Čada) ili odbacujući američki dolar (u slučaju Kenije).

Za to vreme, SAD pokušavaju da učvrste svoje pozicije u Evropi. Žrtva tog procesa je i srpski narod, čija je država, uprkos većinskom antiatlantističkom raspoloženju naroda, ugurana u vojne vežbe da Severnoatlantskom alijansom. 

Sa druge strane Drine, predsednik Republike Srpske proglašava "antikolonijalnu borbu" protiv "međunarodnih" predstavnika u Bosni i Hercegovini, upozoravajući na spremnost Republike Srpske na osamostaljenje.

Autori podkasta su posebno razgovarali i o curenju podataka iz Pentagona, komentarišući da nije sigurno da li je se radi o skandaloznom amaterizmu ili o providnoj "fols fleg" operaciji, naglašavajući da će autentičnost dokumenata najbolje potvrditi sudbina "uzbunjivača", imajući u vidu praksu atlantističkog ponašanja u sličnim situacijama (Snouden i Asanž).

Lokomotiva se emituje svake subote od 19 časova.

 

image