Srbija i Balkan

Predrag Marković u podkastu "Lokomotiva": SAD su na istorijskom minimumu

Niz diplomatskih poraza SAD na Bliskom Istoku polako stiže i do strogo kontrolisanog američkog medijskog mejnstrima, a senator Marko Rubio, najavljuje da SAD neće biti u stanju da bilo kome uvode sankcije, usled nadirućeg trenda dedolarizacije, konstatuju autori Tiosav Purić i Marko Nikolić u 21. emisiji "Lokomotive"
Predrag Marković u podkastu "Lokomotiva": SAD su na istorijskom minimumu

Nakon trodecenijske vladavine Mila Đukanovića, antisrpski režim u Crnoj Gori je konačno srušen. Međutim, kakve će implikacije politička pobeda nekadašnje opozicije nad DPS-om imati po status srpskog naroda, ostaje da se vidi u budućnosti.

Autori podkasta su razgovarali o izjavama koje je novoizabrani predsednik Jakov Milatović, dao tokom prethodnih dana,"repriznajući" tzv. Kosovo i pozdravljajući ulazak Finske u NATO.

Posebna tema podkasta bili su protesti u Francuskoj i evropsko-francuska diplomatska inicijativa na Dalekom Istoku.

Prilikom posete Kini, francuski predsednik Emanuel Makron i jedna od čelnica briselske birokratije, Ursula fon der Lajen, akcenat su stavili na istočnoevropsku krizu. Međutim, dok su Makron i Fon der Lajenova apelovali na kineskog predsednika Sija da "urazumi Putina", kako prenose zapadni mediji, kineska poruka je bila jasna: saradnja sa Evropom je moguća, ali pod uslovom poštovanja realnosti o multipolarnom svetu.

Za to vreme, u Aziji se konsoliduju snage koje odbijaju da priznaju američku hegemoniju. Arapska naftna industrija se sve čvršće vezuje za kinesko tržište, dok zemlje ASEAN-a, predvođene Indonezijom, otvoreno odbacuju dominaciju dolara, jena, evra i britanske funte. Štaviše, predsednik Indonezije otvoreno poziva na izbegavanje Vize i Masterkarda, pozivajući se na primer zapadnih sankcija Ruskoj Federaciji.

Niz diplomatskih poraza SAD na Bliskom Istoku polako stiže i do strogo kontrolisanog američkog medijskog mejnstrima. Jedan od prominentnijih apologeta imperijalizma, senator Marko Rubio, najavljuje da SAD neće biti u stanju bilo kome da uvode sankcije, usled nadirućeg trenda dedolarizacije.

 O svemu ovome, ali i o nizu drugih tema, autoru podkasta razgovarali su sa prof. dr Predragom Markovićem, koji smatra da su SAD na svom istorijskom minimumu.

"Američko društvo bira između izlapelog starca i ludog starca", konstatuje Marković govoreći o stanju u nekadašnjoj predvodnici  unipolarnog poretka.

 "Lokomotiva" podkast emituje se svake subote u 19 časova.

image
VV inauguration
banner