Srbija i Balkan

Podkast "Lokomotiva": Hapšenje Donalda Trampa dovelo bi do cepanja američkog društva

Glavne teme podkasta "Lokomotiva” bile su, između ostalog, kako je Tik-tok postao opasnost po američku nacionalnu bezbednost, hapšenje Donalda Trampa kao put u konačnu podelu američkog društva, kakve se promene dešavaju na Bliskom istoku i koji se to novi savezi formiraju, kao i dešavanja u završnici kampanje pred drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori
Podkast "Lokomotiva": Hapšenje Donalda Trampa dovelo bi do cepanja američkog društva

Gost emisije je Aleksandar Trifunović, jutjuber i preduzetnik angažovan u okviru humanitarne organizacije "Osmeh na dar", čiji je cilj da pomaže deci sa Kosova i Metohije. Sa njim su autori emisije Tiosav Purić i Marko Nikolić razgovarali o tome kako najbolje pomoći srpsko stanovništvo na prostoru Kosova i Metohije i o značaju i pozitivnim aspektima društvenih mreža.

Izvršni direktor društvene mreže Tik-tok Ži Čua ispitivan je pred Komitetom za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma SAD zbog navodne opasnosti koju ta aplikacija predstavlja po američku nacionalnu bezbednost.

U Americi ovo nije prvi put da se direktor neke društvene mreže ispituje pred ovim kongresnim telom, ali je prvi put da se ispituje strana kompanija, u ovom slučaju kineska, koja ima potencijal da uskoro postane globalno dominantna i najveća društvena mreža na svetu.

Kampanja protiv kompanije "Bajt dens" koja je u vlasništvu "TikToka" nije novost. Još je u mandatu predsednika Donalda Trampa bilo pokušaja da se kineska kompanija primora da proda udeo vlasništva nekoj američkoj firmi. Međutim, to se nije dogodilo, a "TikTok" je postao globalno najbrže rastuća društvena mreža na svetu.

U međuvremenu, vlade mnogih zapadnih zemalja zabranile su svojim zaposlenima da na službenim telefonima imaju instaliranu pomenutu aplikaciju. Samo u Americi, prema rečima izvršnog direktora "TikToka" ova aplikacija ima više od 150 miliona korisnika, između ostalog i zato što su algoritam i korisničko iskustvo ove aplikacije na višem tehničkom od bilo kog drugog konkurentskog proizvoda.

Ključno pitanje koji brine američke bezbednjake u vezi sa "TikTokom" su podaci, odnosno kako i gde završavaju potencijalno bezbednosno osetljive informacije korisnika.

Pošto se društvene mreže u Americi tretiraju kao "nacionalno blago" nad kojim ekskluzivitet kontrole ima država, ovakav brzi upliv jedne firme čiji osnivači nisu Amerikanci, dovela je u pitanje čitavu industriju koja obrće stotine milijardi dolara godišnje.

Nije "TikTok" jedina pojava koja drma američke "stubove demokratije". Prvi put u istoriji se desilo da će se jedan bivši američki predsednik suočiti sa krivičnom prijavom. Nakon što je velika porota na Menhetnu glasala za podizanje optužnice protiv Donalda Trampa, najavljeno je da će bivši predsednik biti lišen slobode u toku naredne nedelje.

Sve se to dešava u jeku kampanje pred nominacije za predsedničku kampanju u Republikanskoj partiji, dok na površinu isplivava pozadina čitave akcije, u čijem je središtu oligarh Soroš, koji je finansirao dobar deo američkih tužilaca, među kojima i Alvina Brega koji je pokrenuo postupak protiv predsednika Trampa.

Autori emisije su se posebno osvrnuli na prirodu protesta u Izraelu, i jedinstvo zapadnog lagera u odnosu prema politici Benjamina Netanijahua.

Dok se na protestima skandira pred američkim konzulatom u Tel Avivu američkom predsedniku, sa apelom da se umeša u unutrašnja pitanja Izraela, ministar za nacionalnu sigurnost Izraela Itamar Ben-Gvir poručuje da je Izrael "suverena država, a ne još jedna zvezdica na američkoj zastavi". Sve se to dešava dok se na Bliskom istoku redefinišu geopolitički odnosi među globalnim akterima, u procesu na čijem su pročelju Kina i Rusija.

Lokomotiva se emituje svake subote u 19 časova.

image