Srbija i Balkan

Stefan Radojković u podkastu ”Lokomotiva”: Neonacisti su ovladali Kijevom

U novoj epizodi podkasta “Lokomotiva”, gost je bio istoričar i istraživač-pripravnik na Institutu za političke studije Stefan Radojković sa kojim su autori podkasta pričali o razlozima rasta neo-nacizma u Ukrajini, ali i o tome kako je Evropa zaboravila na strahote Drugog svetskog rata
Stefan Radojković u podkastu ”Lokomotiva”: Neonacisti su ovladali Kijevom

Samo nekoliko dana pred obeležavanje Međunarodnog dana oslobođenja od nacističkih koncentracionih logora, koji se u Rusiji i Ukrajini obeležava 11. aprila, vlasti u Kijevu su pokrenule inicijativu da jedna ulica dobije ime po Volodimiru Kubijoviču, jednom od osnivača zloglasne jedinice "Vafen SS Galicija", ukrajinskog dobrovoljačkog ogranka Hitlerove vojske.

Ovaj potez sprečen je intervencijom izraelskog ambasadora u Kijevu, ali i dalje ostaje činjenica da su vlasti ukrajinskog glavnog grada i ranije preimenovale ulice po nazivima saradnika nacista. Još 2019, neke ulice u Kijevu imenovane su po nacistima, poput Ivana Pavlenka.

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko se tokom prošle godine pohvalio kako su samo u jednom danu promenjena imena 95 ulica u sklopu akcije "čišćenja“ ruskih i sovjetskih imena iz naziva ulica. Tako se danas jedna ulica u Kijevu naziva "London", dok je druga koja je prethodno nosila ime sovjetskog ministra odbrane, dobila naziv Azov – po ozloglašenoj jedinici koja veliča nacističke simbole i koja je proglašena terorističkom organizacijom u Rusiji.

"Uticaj neonacističkih partija u Ukrajini i njihovih jedinica je prevelik na donosioce odluka u Kijevu i takve paravojne jedinice obavljaju onaj prljav posao koji ne može da uradi zvanična vlast u Kijevu", izjavio je istoričar Stefan Radojković, komentarišući otvorenu saradnju između zvaničnika ukrajinske vlasti i neonacističkih organizacija koje deluju u Ukrajini.

"Na problem neonacizma u Ukrajini upozoravali su i istraživači sa Zapada, kao što je Majkl Kolborn, koji je pisao o trendu rasta nacizma u istočnoj Evropi i jugoistočnoj Evropi. On je dokazao da trendovi uspona takvih organizacija postoje i da nisu izmišljeni", dodao je Radojković.

Autori podkasta Tiosav Purić i Marko Nikolić su posebno razgovarali o temama revizije istorije na Balkanu, kome i zašto smeta spominjanje srpskih žrtava tokom Drugog svetskog rata, kako je Ilon Mask preslišao novinara Bi-Bi-Sija i kakve vrednosti su danas prihvatljive na Zapadu.

"Lokomotiva" se emituje svake subote u 19 časova.

image
VV inauguration
banner