Svet

Ruski analitičar: Indija nije deo saveza Zapada "za demokratiju", već velika i nezavisna sila

Nju Delhi može ostati partner Amerike u nekim oblastima, ali nikada neće biti saveznik Vašingtona
Ruski analitičar: Indija nije deo saveza Zapada "za demokratiju", već velika i nezavisna silaGetty © Anna Moneymaker

Nakon što je Indija postigla dogovor sa Iranom o luci Čabahar, SAD su Nju Delhiju odgovorile pretnjom sankcijama, što je razotkrilo rastući geopolitički jaz između dve zemlje, piše ruski analitičar Timur Fomenko.

Od 2017, SAD su promovisale Indiju kao jednog od svojih ključnih saveznika, nastojeći da je pretvore u strateškog partnera protiv Kine. Ambicije SAD da obuzdaju uspon Kine išle su tako daleko da su čitav Azijsko-pacifički region preimenovale u "Indo-pacifik".

Indija je na Zapadu slavljena zbog "posvećenosti demokratiji", zbog njenih ekonomskih i proizvodnih potencijala, i postala je deo grupacije poznate kao Kuad (antikineski savez koji su, osim SAD, činile Indija, Australija i Japan).

Nju Delhi je rado koristio tu podršku SAD, kako bi omogućio sopstveni ekonomski i politički uspon. Ali, dok se Zapad bavio Kinom, indijski premijer Narendra Modi je uvideo da je došlo vreme Indije.

Tako je nestao američki optimizam za Indiju, uprkos rastućem ekonomskom angažmanu Zapada u toj zemlji. Vašington je nedavno marginalizovao Kvad u korist novog saveza – Skvada, koji se oslanja na militantno proameričke Filipine pod Ferdinandom Makrosom Mlađim.

Šta se desilo sa Indijom? Indija ima nezavisnu spoljnu politiku, koja je prilično sebična. Možda bi bila spremna da se okrene ka SAD ako joj donosi korist, ali to je ne čini saveznikom SAD.

Priče o tome da je Nju Delhi deo ideološkog saveza za "demokratiju i slobodu" su jednostavno besmislene. Njeno rukovodstvo nikad nije videlo saradnju sa SAD na takav način. Indiju ne zanima američka unipolarnost, već ona nastoji da se uzdigne kao velika sila u multipolarnom svetu.

Indija je nezavisna sila u multipolarnom svetu

Indijsko rukovodstvo nikad nije videlo saradnju sa SAD na takav način. Indiju ne zanima američka unipolarnost, već ona nastoji da se uzdigne kao velika sila u multipolarnom svetu.

Indija se suprotstavlja SAD i njenim saveznicima onda kada je to neophodno. Tokom protekle dve godine neslaganja između Nju Delhija i Zapada su porasla zbog neizbežnih promena u geopolitičkom okruženju. Indija je bila zainteresovana da obuzda uspon Kine, jer Nju Delhi ima ekonomske koristi od prestrojavanja globalnih lanaca snabdevanja i proizvodnje. Ali, kada je američka spoljna politika pokušala da uništi multipolarnost, to je postao strateški problem za Indiju. Poseban primer za to je rat u Ukrajini.

SAD su želele da preko rata u Ukrajini ekonomski i vojno osakate Rusije, što se, naravno, pokazalo kao apsurdna ideja. Zapravo, SAD su pokušale da eliminišu jednog od ključnih strateških igrača.

Zašto bi se Indija uopšte pridržavala režima sankcija protiv Rusije? Ukrajinska pobeda bi strateški oslabila i izolovala Indiju, i učinila je zavisnom od Zapada. Uzgred, SAD su uklonile i antiameričkog premijera Imrana Kana u Pakistanu.

Vašington je neko vreme pokušavao da ignoriše ove razlike. Ali, onda je izbio rat Izraela protiv Palestinaca u Gazi.

Mnogi Indijci podržavaju Izrael. Međutim, Nju Delhi se predstavlja kao šampion Globalnog juga i zna da bi izgubio kredibilitet ukoliko bi bezuslovno podržao izraelsku kampanju genocidnog uništavanja koju sprovodi Izrael.

Što je još važnije, ova situacija je ponovo isprovocirala sukob Zapada sa Iranom, koji je još jedan ključni strateški partner Indije.

Iran je važan snabdevač Indije energijom. Kako tenzije SAD sa Iranom rastu, Indija je odlučila da se više ne obazire na pritisak Zapada. Konačno je usledio nedavni gaf Bajdena, kada je nazvao Indiju "ksenofobičnom" jer ne želi da prima izbeglice.

Sve ovo je izazvalo prestrojavanje odnosa američko-indijskih odnosa i primoralo Indiju da se distancira od SAD.

Nju Delhi može biti američki partner u nekim oblastima, ali nije američki saveznik. Ove dve zemlje imaju veoma različite vizije novog svetskog poretka. Indija ne može da prihvati potčinjavanje SAD ni uklanjanje sopstvenih strateških partnera sa šahovske table.

To je pokazalo da je vizija Vašingtona o Indiji kao "novom globalnom šampionu demokratije i slobode" bila potpuno pogrešna.

image