Svet

Leonid Savin: Rastuća moć Indije Narendre Modija

Ideologija partije Baratija janata zasniva se na projektu Velike Indije, u skladu sa kojim su donesene i nedavne promene ustava, ukidanje autonomije Džamua i Kašmira, kao i zvanična promena imena Indije u Barat
Leonid Savin: Rastuća moć Indije Narendre ModijaGetty © Kevin Frayer

Na indijskom potkontinentu nikada ranije nije postojala tako velika i ujedinjena zemlja kao što je savremena Indija, piše ruski geopolitičar Leonid Savin za sajt "Geopolitika".

Vlasti u Indiji ističu prosperitet i razvoj koje je ostvarila današnja Indija, a ne probleme, kao što su podele na potkontinentu. U aprilu i maju se u ovoj zemlji održavaju izbori. Ovako dug izborni proces posledica je složenog izbornog sistema i veličine zemlje.

Sadašnji indijski premijer Narendra Modi predvodi partiju Baratija janata (BJP), ili Indijsku narodnu partiju, najveću indijsku stranku.

Prošlog decembra, Modijeva partija je pobedila na izborima u tri indijske države, pokazujući da je i dalje uspešna. Ankete pokazuju da sedamdeset odsto Indijaca danas podržava Modijevu stranku i rad njegove vlade, jer je Indija tokom prošle decenije beležila značajan ekonomski rast. Verovatno će Modi ponovo pobediti na opštim izborima i osvojiti treći mandat.

Međutim, bez obzira na ishod izbora, Indija će ostati strateški partner Rusije, jer je takva saradnja izuzetno korisna za obe zemlje. To je, kao i nekoliko puta ranije, nedavno naglasio indijski ambasador u Rusiji, poslednji put 26. januara u Moskvi, tokom govora na proslavi 65. godišnjice republike Indije.

Indijski ambasador je tada naveo i neke primere saradnje u bliskoj budućnosti: razvoj koridora Sever–Jug, pomorski put od Čenaja do Vladivostoka i učešće u Severnom morskom putu. Trgovina naftom sa Rusijom snažno doprinosi ekonomskom rastu Indije, a tu su i mnoge druge oblasti, u kojima ove dve zemlje tradicionalno sarađuju.

Projekat Velike Indije

Ideologija BJP zasniva se na "projektu Velike Indije", u skladu sa kojim su donesene i nedavne promene ustava, ukidanje autonomije Džamua i Kašmira, zvanična promena imena države – Barat umesto Indija – i planovi za širenje zemlje, koje se tradicionalno smatraju indijskim.

Projekat Velike Indije uključuje susedni Pakistan, Bangladeš, Nepal i Butan. U indijskoj političkoj filozofiji sistem državnosti se posmatra kao mandala, koja je u budizmu simbol harmonije i celovitosti.

Prema ovom tradicionalnom konceptu, mandala se sastoji od koncentričnih krugova, koji predstavljaju susedne zemlje i njihove susede. Ove ideje se i dalje poštuju i tumače u Indiji na najvišim nivoima i u različitim oblastima, od istorije hinduizma do vojne strategije.

Posebne zasluge za razjedinjenost, koja je dugo vladala Indijom, ima britanska kolonijalna vlast. Pre britanskog osvajanja Indije, najveća država u Indiji bio je Delhi Sultanat, kojim su vladale turske dinastije. Njihov uspeh je bio u tome što su zadržali sopstveni identitet, ne asimilijući se, čak i kada je mogulska kultura poprimila specifične karakteristike.

Sa druge strane, Britanci su koristili protivrečnosti između raznih indijskih vladara da osvoje čitav potkontinent, koristeći ne samo vojnu silu, već i podmićivanje ili razne privilegije za vazale. Indija nikada nije bila verski ujedinjena. Posle odlaska Britanaca, Indija i Pakistan su iznova podeljeni po verskim šavovima i stekli su nezavisnost.

Narednih hiljadu godina veličine

Pored niza drugih veroispovesti, i hrišćani su rasuti širom indijskog potkontinenta. U Indiji je propovedao apostol Toma, a hrišćanstvo se ovde smatra jednom od tradicionalnih religija.

Inače, posle oslobođenja, Indija je godine 1948. povratila kneževinu Džunagad, čiji je vlasti želele da je pripoje Pakistanu, a godine 1961. pripojena je portugalska kolonija Goa.

Indijski premijer Narendra Modi prisustvovao je 22. januara ove godine svečanom otvaranju hinduističkog hrama posvećenog bogu Rami, jednom od glavnih bogova u hinduističkom panteonu.

Ova ceremonija je imala nekoliko značenja. U kontekstu religije, ona simboliše pobedu hinduizma nad islamom. U kulturnom i istorijskom smislu, ona je pokazala rastuću moć Indije. Konačno, izgradnja ovog hrama bila je jedno od izbornih obećanja Modija iz 2014. godine.

Ispunjavanje obećanja obnovilo je i učvrstilo ugled Modija među njegovim pristalicama, zaključuje Savin, a nešto kasnije, na mitingu 15. septembra 2023, on je obećao svojim sunarodnicima "hiljadu godina veličine."

image