Svet

Kina i Indija se bore za uticaj: Mjanmar kao pijun u šahovskom meču velikih sila

U Mjanmaru besni građanski rat otkako je hunta preuzela vlast 2021. godine
Kina i Indija se bore za uticaj: Mjanmar kao pijun u šahovskom meču velikih sila© Tanjug/AP Photo/Aung Shine Oo

Kina i Indija takmiče se za uticaj u susednom Mjanmaru u čijim tropskim džunglama besni gerilski rat.

Burmanski građanski sukob koji je tinjao otkako je vojni udar u februaru 2021. srušio vladu liderke Aung San Su Ći, dobio je nove dimenzije kada se, kako "Njuzvik" piše, nedavno saznalo da indijsko gorivo i oružje stižu do "misterioznih entiteta mjanmarske hunte".

I Peking i Nju Delhi su, naime, pružili neku vrstu podrške ovoj vojnoj vladi u nastojanju da kontrolišu borbe i spreče njihovo prelivanje, istovremeno pokušavajući da osiguraju da režim ne potpadne u potpunosti pod uticaj one druge strane.

Kina, kako ukazuje medij, u Mjanmaru ima i vitalne ekonomske i strateške interese, pa tako pokušava da razgovara i sa vladajućom huntom, ali i sa etničkim grupama koje sebe nazivaju pobunjenicima.

Indija je pozvala na obnovu demokratije u zemlji, ali je i dalje upletena u složenu mrežu odnosa sa vladajućim elitama Mjanmara, pa se tako u izveštaju UN od prošlog maja navodi da su indijski entiteti od kada je hunta preuzela vlast isporučili zemlji vojnu opremu u vrednosti od 51 milion dolara.

Mjanmar, prema oceni "Njuzvika", rizikuje da postane pijun u geopolitičkom šahovskom meču između više zainteresovanih strana čije odluke mogu imati dalekosežne implikacije.

Saradnik Centra za istraživanje politike u Nju Delhiju Angšuman Čoudhuri, rekao je da Indija mjanmansku huntu podržava kako bi očuvala svoj uticaj i izbalansirala kinesko prisustvo u toj zemlji.

"Hunta nije u poziciji da zaštiti indijske strateške, političke i ekonomske interese u Mjanmaru, uključujući i one duž granica", rekao je Čudhuri za "Njuzvik" savetujući Indijce da otvore kanale komunikacije sa naoružanim grupama u blizini svojih granica, kako bi nadigrali Peking.

U međuvremenu, hunta bi mogla da pokuša da ograniči bilo kakve spoljne pokušaje da sarađuju sa pobunjenicima iz "Saveza tri bratstva", kaže Aparna Pande, naučni saradnik u istraživačkom centru Hudson instituta sa sedištem u Vašingtonu.

"Režim je svestan strateškog nadmetanja između Indije i Kine i nastojaće da ih okrene jedne protiv drugih kako bi izvukao korist sa obe strane", naveo je Pande u svojoj analizi objavljenom na sajtu Geopolitičke obaveštajne službe.

Jun Sun, direktor kineskog programa u istraživačkom centru Stimson centra u Vašingtonu, ističe, međutim, da Peking ne smatra nužno podršku Nju Delhija hunti kao štetnu po njene interese.

"Rivalstvo u Mjanmaru nije između Kine i Indije, već je, po kineskom mišljenju, u pitanju konkurencija između Kine i SAD. Kina ne vidi da Indija ima toliko resursa ili volje da te resurse koristi u Mjanmaru", ukazuje Sun.

image