Svet

"Veoma osetljiv zahtev": Pistorijus nije siguran da će braniti ukrajinsko nebo

Upitan o ideji Vladimira Zelenskog da bi zapadne zemlje mogle da obaraju ruske rakete iznad Ukrajine, nemački ministar odbrane je rekao da bi to bilo direktno učešće u ratu
"Veoma osetljiv zahtev": Pistorijus nije siguran da će braniti ukrajinsko nebo© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Nemačka i druge zemlje ne razgovaraju ozbiljno o ​​mogućnosti obaranja ruskih raketa i dronova iznad Ukrajine, to bi bilo direktno učešće u sukobu, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus na konferenciji za novinare sa letonskim ministrom odbrane Andrisom Sprudsom.

Upitan o ideji Vladimira Zelenskog da bi zapadne zemlje mogle da obaraju ruske rakete iznad Ukrajine, Pistorijus je rekao da je reč je o "veoma osetljivom zahtevu".

"To bi bilo direktno učešće u ratu. Tako da bih rekao, hajde da razgovaramo o tome, ali sada nije vreme, i nemamo baš priliku da to ozbiljno razmatramo. Bar u Nemačkoj, ali, koliko ja znam, i u drugim zemljama", dodao je nemački ministar odbrane.

Šef Šolcove poslaničke grupe SPD-a Rolf Mucenih je ranije nazvao neodgovornim i izuzetno opasnim predloge nemačkih parlamentaraca da se odbiju ruski vazdušni udari snaga NATO-a nad Ukrajinom .

Kako je pisao "Frankfurter algemajne cajtung", nekoliko nemačkih parlamentaraca podržalo je ideju korišćenja  zapadnih protivvazdušnih sistema  iz zemalja NATO-a za suprotstavljanje ruskim projektilima iznad Ukrajine.

image