Svet

Holandija prekida usvajanje dece iz inostranstva: Ranije usvojeni počeli da ispituju svoje poreklo

Holandska politika usvajanja došla je u centar pažnje nakon što je sve veći broj odrasle dece počeo da istražuje svoje korene i često otkrivao da su njihovi rodni dokumenti bili lažirani ili izgubljeni, ili da je njihovo usvajanje bilo nelegalno
Holandija prekida usvajanje dece iz inostranstva: Ranije usvojeni počeli da ispituju svoje poreklo© Tanjug/AP Photo/Daniel Roland

Holandija više neće dozvoliti svojim građanima usvajanje dece iz stranih zemalja, izjavio je holandski ministar za zaštitu prava Franc Ververind.

Postupci usvajanja koji su već započeti, nastaviće se u narednom periodu do okončanja, pojasnio je ministar, a prenosi Rojters.

Holandske porodice su u prethodnih 50 godina usvojile oko 40.000 dece iz 80 zemalja.

Taj trend se smanjivao poslednjih godina, s obzirom na to da je u 2019. godini usvojeno svega 145 dece, a 2020. godine, tokom pandemije kovida, taj broj je pao na 70, prema najnovijim podacima nezavisne holandske organizacije "Holandski institut za mlade".

Od februara 2021. godine do novembra 2022. godine, holandska vlada je defakto započela sa zaustavljanjem procesa usvajanja iz inostranstva.

Holandska politika usvajanja došla je u centar pažnje nakon što je sve veći broj odrasle dece, prethodno usvojene, počeo da istražuje svoje korene i često otkrivao da su njihovi rodni dokumenti bili lažirani ili izgubljeni, ili da je njihovo usvajanje bilo nelegalno.

image