Svet

Venecijanska komisija Gruziji: Ne usvajajte zakon o stranim agentima

Evropski eksperti upozoravaju da bi zakon negativno uticao na "otvorenu, informisanu javnu debatu, pluralizam i demokratiju"
Venecijanska komisija Gruziji: Ne usvajajte zakon o stranim agentimaGetty © Nicolo Vincenzo Malvestuto / Contributor

Predloženi gruzijski zakon o stranim agentima je antidemokratski i mogao bi da se koristi za gušenje kritike, upozorilo je najviše pravno telo Saveta Evrope.

Zakon, kojim se od medija i nevladinih organizacija zahteva da se registruju kao "strani agenti" ukoliko "ostvaruju interese strane sile", odnosno ako primaju više od 20 odsto svojih sredstava iz inostranstva, čeka konačno glasanje u gruzijskom parlamentu sledeće nedelje.

Venecijanska komisija - poznata i kao Evropska komisija za demokratiju putem zakona - pozvala je gruzijsku vladu da ne usvoji nacrt zakona u sadašnjem obliku, prenosi "Politiko".

Ovakva pravila bi negativno uticala na "otvorenu, informisanu javnu debatu, pluralizam i demokratiju", utvrdio je panel od četiri međunarodna pravnika.

Vladajuća partija Gruzijski san kaže da je zakon neophodan za zaštitu od stranog uticaja.

Venecijanska komisija ocenjuje da je okvir zakona previše "širok i nejasan", a zahtevi za finansijsko izveštavanje su nepraktični i otvoreni za zloupotrebu da kako bi se "nametnule dugotrajne, uznemirujuće i skupe revizije". Dodaje se da etiketa rada u interesu strane sile, čak i ako nije ukorenjena u stvari, može da stvori stigmu.

Reagujući na izveštaj, poslanica Gruzijskog sna rekla je da on pokazuje da "nema pravnih ili drugih argumenata protiv gruzijskog zakona o transparentnosti". Ona je optužila pravnike da daju "pristrasne političke procene umesto profesionalne argumente".

EU je upozorila da bi usvajanje zakona praktično potopilo šanse Gruzije da se pridruži bloku, samo šest meseci nakon što je zemlji dodeljen status kandidata.

Američki Kongres je najavio da će razmotriti nacrt zakona kojim se uvode sankcije političarima iz Gruzijskog sna ako postane zakon, dok visoki američki zvaničnici upozoravaju na sve veći uticaj Rusije, pošto sličan zakon (rađen, inače, po uzoru na američki), već postoji u ovoj zemlji.

Vladajuća stranka Gruzije optužila je zapadne sile za mešanje u njene unutrašnje stvari i ocenila da nevladine organizacije planiraju da pokušaju da zbace izabranu vladu.

Desetine hiljada Gruzijaca izašlo je na ulice poslednjih nedelja u znak protesta protiv nacrta zakona. 

image