Svet

Naučna fantastika: Vašington tvrdi da je ruski satelit svemirsko oružje

Nisam uopšte razumeo o čemu on priča, rekao je ruski ambasador Nebenzja na izlaganje američkog predstavnika
Naučna fantastika: Vašington tvrdi da je ruski satelit svemirsko oružjeGetty © enot-poloskun

Sjedinjene Države tvrde da je nedavno lansirani ruski satelit "svemirsko oružje" koje može da napadne druge satelite i koje je postavljeno u skoro istoj, niskoj orbiti kao i američki izviđački sateliti.

Zamenik američkog ambasadora Robert Vud izneo je ovu tvrdnju tokom glasanja u Savetu bezbednosti UN o ruskom predlogu rezolucije o zabrani postavljanja oružja bilo koje vrste u svemir. Savet bezbednosti je odbacio predlog Moskve, podseća "Spejs njuz".

"Rusija je lansirala satelit u nisku Zemljinu orbitu za koji Sjedinjene Države procenjuju da je verovatno svemirsko oružje, pretpostavljamo sposobno da napadne druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti", rekao je on. "Rusija je postavila ovo novo svemirsko oružje u istu orbitu sa satelitom američke vlade", požalio se Vud.

Rusija je 16. maja lansirala raketu "sojuz-2.1b" sa kosmodroma Pleseck na severu Rusije. Raketa je nosila satelit "kosmos 2576". Ruska vlada nije otkrila detalje o satelitu ili njegovoj misiji.

Vud nije obrazložio kako je američka vlada došla do zaključka da je "kosmos 2576" svemirsko oružje ili kakve mogućnosti ima taj satelit.

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja osvrnuo se kratko na Vudove tvrdnje.

"Američki predstavnik je govorio o nekoj vrsti satelita koji bi, prema njegovom mišljenju, opet vrlo verovatno, možda mogao da se postavi na nuklearni motor. Nisam uopšte razumeo o čemu on priča", rekao je Nebenzja.

Vašington redovno optužuje Moskvu da razvija antisatelitsko nuklearno oružje za postavljanje u svemir što Rusija redovno demantuje i poručuje da je Moskva protiv postavljanja bilo kakvog nuklearnog oružja u svemir.

image