Svet

Kritika iz Nemačke: Francuska ne isporučuje dovoljno oružja Kijevu

Francuska "radi relativno malo" kako bi pomogla Ukrajini, za razliku od Poljske i Nemačke, rekla je visoki član Bundestaga Mari-Agnes Štrak-Cimerman za "Politiko"
Kritika iz Nemačke: Francuska ne isporučuje dovoljno oružja Kijevu© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung, Pool

I Francuska i Nemačka ne uspevaju da pruže Ukrajini dovoljno vojne pomoći za borbu protiv Rusije, izjavila je za "Politiko" visoki član Bundestaga Mari-Agnes Štrak-Cimerman, koja predsedava Odborom za odbranu u nemačkom parlamentu. Takođe, ona je vodeći kandidat Slobodne demokratske partije na predstojećim izborima za Evropski parlament.

Kako prenosi briselski portal, ona tvrdi da Francuska "radi relativno malo" kako bi pomogla Ukrajini, za razliku od Poljske i Nemačke. 

"Upravo zato što je važna država, očekujem od Francuske da ne drži samo velike govore, i to ne mislim na negativan način, već i da svoje reči prati akcijom", rekla je ona.

Francuski predsednik Emanuel Makron izazvao je pravu diplomatsku buru kada je rekao da ne može da isključi mogućnost da zemlje članice NATO-a pošalju svoje trupe u Ukrajinu. 

Štrak-Cimerman priznala je velikodušnost Nemačke u podršci Ukrajini, ali je takođe rekla da kancelar Olaf Šolc ne ide dovoljno daleko. Posebno je istakla njegovo odbijanje da isporuči rakete srednjeg dometa "taurus".

Dok su London i Pariz isporučivali slično oružje Ukrajini, Berlin je odbio da ih sledi. Šolc je rekao da nije spreman na to da nemački vojni specijalisti pripremaju ukrajinske udare na način na koji to rade Velika Britanija i Francuska. Štrak-Cimerman je kazala da se nada da će kancelar preispitati svoju politiku, "ako se situacija promeni".

"I nadam se da će shvatiti, kada se situacija promeni, da je napravio veliku grešku što nije dao zeleno svetlo pre godinu dana. Dakle, u tom pogledu, nada umire poslednja", dodala je ona.

Takođe, kritikovala je Šolca zbog kampanje uoči izbora za EU, prikazujući sebe kao "kancelara mirotvorca".

image