Svet

(Ne)efikasnost američkih "ripera": Za Hute su "kosači" postali seno

Obaranje MK-9 predstavlja ne samo strateški nego i finansijski gubitak za Vojsku SAD i njene operacije u regionu Crvenog mora
(Ne)efikasnost američkih "ripera": Za Hute su "kosači" postali senoGetty © Ethan Miller

U proteklih nekoliko dana Huti su oborili dve bespilotne letelice MK-9 "riper" američke proizvodnje, čime je ukupan broj oborenih američkih vazudhoplova ove vrste, od eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba porastao na pet.

Prvi slučaj zabeležen je u novembru, zatim u februaru, jedan krajem aprila i dva poslednja 17, odnosno 21. maja.

Inače u pitanju su izviđačko-borbene bespilotne letelice sa operativnim dometom od 1.900 km, plafonom leta od 15.420 m i autonomijom leta od 24 časa.

Cena "ripera" je oko 30 miliona dolara, a da stvar bude gora po Amerikance, Huti su ove letelice uglavnom obarali relativno jeftinim raketama zemlja-vazduh domaće proizvodnje.

Stoga obaranje MK-9 predstavlja ne samo strateški nego i finansijski gubitak za Vojsku SAD i njene operacije u regionu Crvenog mora.

Osim toga, važno je podsetiti da su Huti ove letelice obarali i pre oktobra 2023. godine i to tokom 2017. i 2019. godine. Takođe, u martu 2023. godine piloti borbenih aviona Su-27 Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije su iznad Crnog mora ispuštanjem goriva po propelerima, uspeli da obore još jednog "ripera.

Iako su zbog svojih tehničko-taktičkih karakteristika "riperi" do skoro važili za "najbolje u svojoj klasi", postavlja se pitanje kakva sudbina čeka ove bespilotne letelice. 

Uprkos njihovim izvanrednim sposobnostima za misije izviđanja, osmatranja i prikupljanja obaveštajnih podataka, kao i činjenici da mogu dejstvovati po kopnenim ciljevima vođenim raketama i avio-bombama, jasno je da su u vazdušnom prostoru, gde ne postoji nadmoć američke vojske, "riperi" laka meta za sisteme PVO.

Tome u prilog svedoči i to što su Huti ove letelice obarali jednostavnim i jeftinim sistemima domaće proizvodnje, zbog čega nije teško zamisliti kako bi izgledao susret MK-9 sa ruskim ili kineskim sredstvima PVO.

image