Svet

Huti objavili snimak obaranja američkog drona (VIDEO)

Rukovodstvo SAD nije komentarisalo objave, ali je za "Si-Bi-Es njuz" neimenovani zvaničnik potvrdio da se dron srušio u Jemenu

Jemenski Huti saopštili su da su oborili američki borbeni dron MQ-9 "riper" i objavili video-snimke na kojima se vide delovi bespilotne letelice.

Huti tvrde da su dron oborili raketom zemlja-vazduh, što je deo nove serije napada koja je usledila nakon relativnog zatišja, a što je posledica rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, navodi "Tajms of Izrael".

Zvaničnici Pentagona, Centralne komande SAD i Ratnog vazduhoplovstva Sjedinjenih Država nisu komentarisali objave Huta, ali je "Si-Bi-Es njuz" citirao neimenovanog američkog zvaničnika koji je potvrdio da se dron srušio u Jemenu.

Video-snimak koji su objavili Huti uključuje lansiranje projektila koji cilja dron, a u pozadini se čuje muškarac koji recituje slogan ove grupe nakon što je letelica pogođena: "Bog je najveći, smrt Americi, smrt Izraelu, proklinjemo Jevreje, pobeda islama."

Na snimku se takođe vidi nekoliko većih dela drona, uključujući logo kompanije General Atomics, koja proizvodi letelicu, kao i serijski broj.

image