Svet

Američki analitičar: Evrokrate se boje da će atentat na Fica loše uticati na ishod izbora u EP

Pokušaj ubistva slovačkog lidera izazvan je lažnim vestima liberalnih medija o Ficu, što bi moglo uticati na glasače da podrže konzervativce, smatra Koribko
Američki analitičar: Evrokrate se boje da će atentat na Fica loše uticati na ishod izbora u EPGetty © Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Brisel pojačava narativ o ruskom informativnom ratu na tlu Starog kontinenta ne bi li skrenuo pažnju s pokušaja ubistva premijera Slovačke Roberta Fica a uoči izbora za Evropski parlament budući da strahuje da će pomenuti atentat uticati na ishod istih, piše geopolitički analitičar Endru Koribko.

S tim u vezi su prošlonedeljne opomene predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen na račun ruskog mešanja u evropske izbore, te izjava potpredsednice EP Vere Jurove da će te akcije biti test otpornosti bloka na dezinformacije.

"Ove spekulacije nisu nove, ali sada će svaki glasač imati na umu pokušaj ubistva slovačkog premijera, što će verovatno uticati na ishod izbora", piše Koribko na svom sajtu, te dodaje da je atentat možda kratkotrajno poslužio neprijateljima slovačkog lidera, ali da će pravi udarac uslediti ukoliko dovede do skoka podrške konzervativnoj struji u EP na predstojećim junskim izborima.

Koribko podseća da je premijer Mađarske Viktor Orban već istakao da će evropski izbori uticati na to da li će Evropa krenuti putem mira ili rata, te konstatuje da iako EP ne može mnogo toga da uradi na temu NATO proksi rata protiv Rusije u Ukrajini, ipak bi postojao pozitivan pritisak ukoliko bi pobedili konzervativci.

"Imajući to na umu, evrokrate kao što su Fon der Lajenova i Jurova podstiču strah od ruskog mešanja jer žele da preventivno diskredituju ovaj potencijalni ishod. Umesto da nejasno govore o navodnom ruskom mešanju, evrokrate sada bruse svoj narativ o informacionom ratu kako bi zamrli razgovor o pokušaju ubistva Fica i njegovim političkim posledicama", ističe Koribko.

Auditorijum kojem se obraćaju su birači koji uglavnom naginju liberalima, ali su im postali bliski mnogi konzervativni stavovi pre svega oni u vezi s ukrajinskim ratom.

"Prošlonedeljni incident izazvan je lažnim vestima liberalnih medija o slovačkom lideru, što bi moglo uticati na neke od ovih glasača da podrže konzervativce. U pokušaju da ovo očajnički spreče, evrokrate žele da oni misle da bi na taj način ispunjavali ruske naloge", konstatuje Koribko.

Prema njegovim rečima, ovo ide u prilog tezi da izbori za EP ipak imaju značaj jer će njihov ishod dosta uticati na javno mnjenje, a mogao bi dovesti do više antiratnih protesta širom bloka.

"Zato evrokrate i njihovi medijski saveznici guraju gorepomenuti narativ informacionog rata. Sve veći jaz između liberala i konzervativaca oko Ukrajine, što je spoljnopolitičko pitanje kojem je Fico bio najbliži, prirodno se javlja kao rezultat njihovih suprotnih pogleda na svet, a ne zbog mešanja Rusije", zaključuje Koribko.

image