Svet

Galupovo istraživanje nije iznenadilo: Najveći fan Sjedinjenih Država – tzv. Kosovo

Upoređujući rejtinge lidera SAD, Kine, Nemačke i Rusije, anketa je trebalo da ukaže na aktuelno raspoloženje javnosti, pogotovo usled pojačanih tenzija između SAD i Kine, kao i sukoba na Bliskom istoku i u Ukrajini
Galupovo istraživanje nije iznenadilo: Najveći fan Sjedinjenih Država – tzv. Kosovo© Jonathan Elderfield/Getty Images)

Istraživanja agencije Galup koje je sprovedeno u više od 130 zemalja sveta pokazalo je da su najveći "fanovi" Sjedinjenih Američkih Država – tzv. Kosovo, Poljska i Izrael, prenosi "Njuzvik".

Upoređujući rejtinge lidera SAD, Kine, Nemačke i Rusije, anketa je trebalo da ukaže na aktuelno raspoloženje javnosti, pogotovo usled pojačanih tenzija između SAD i Kine, kao i sukoba na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Do opšteg utiska koje su na stanovništvo ostavili globalni lideri, Galup je dolazio tako što je izračunao neto "odobravanje rukovodstava" zemalja koristeći razliku između procenata onih koji odobravaju ili ne odobravaju lidere pomenutih država.

Prema tim podacima, najveća neto prednost SAD bila je na tzv. Kosovu sa +78 poena.

Prištinski ambasador u SAD Iljir Dugolji kaže da narod tzv. Kosova gleda na Sjedinjene Države kao na svetionik slobode i demokratije, "negujući ljubav prema Americi i njenom narodu koja prevazilazi generacije".

Američki ambasador u Prištini Džefri Huvenijer rekao je da su SAD ponosne što su podržale narod tzv. Kosova, a da ono što je Priština postigla "za 16 godina od pune nezavisnosti, nije ništa drugo do  izuzetno".

Prema istraživanju Galupa, na drugom i trećem mestu ljubitelja Amerike su Izrael i Poljska sa +66, odnosno +59 poena.

Sa druge strane, Rusija i Iran su bile zemlje sa najnižim odobravanjem rukovodstva SAD, sa -82, odnosno -73.

image