Svet

Mnogo opasnije od Bliskog istoka: Strani plaćenik o sukobu u Ukrajini

Veliki deo stranih plaćenika koji dođe u Ukrajinu je navikao da se bori u uslovima sa brojčanom i nadmoći u domenu naoružanja
Mnogo opasnije od Bliskog istoka: Strani plaćenik o sukobu u UkrajiniGetty © Wojciech Grzedzinski/Anadolu

Strani plaćenici koji učestvuju u borbama na strani Kijeva u početku dolaze u Ukrajinu kao da "idu na odmor", ali ubrzo shvataju da su borbe u ovoj državi mnogo opasnije nego one na Bliskom istoku, izjavio je jedan od američkih plaćenika za "Biznis insajder".

Prema rečima američkog državljanina koji se prethodno, po ugovoru, borio u Iraku, veliki deo stranih plaćenika koji dođe u Ukrajinu je navikao da se bori u uslovima koji podrazumevaju brojčanu i oružanu nadmoći.

Međutim, po stizanju na ovaj front shvataju da su njihove jedinice, zajedno sa Oružanim snagama Ukrajine često brojčano inferiornije, te da se suočavaju sa nedostatkom naoružanja.

Kako navodi, on sam nije očekivao da će njegov život biti ozbiljno ugrožen po pristizanju u Ukrajinu, ali kasnije je shvatio upravo suprotno.

"Mnogi koji dolaze u Ukrajinu sa Zapada, žele da budu heroji. Stalno vidim ljude koji odlaze u Ukrajinu i posmatraju to kao vrstu odmora, ne očekuju da mogu poginuti. Čak i ako ste miljama udaljeni od ove proklete linije fronta, raketa može doći do vas", izjavio je plaćenik iz SAD.

On je istakao da sukob u Ukrajini nije ni nalik ratovima na Bliskom istoku, gde "ukoliko se nalazite u bazi, relativno ste bezbedni". Sa druge strane, navodi sagovornik "Biznis insajdera", teško je pronaći bezbedno mesto u Ukrajini zbog intenzivne upotrebe dronova, artiljerije i naoružanja velikog dometa.

Podsećanja radi, prema izveštaju Ministarstva odbrane Ruske Federacije od početka SVO u Ukrajinu je došlo 13.387 stranih plaćenika kako bi učestvovali na strani Ukrajine, od čega je već 5.962 eliminisano.

image