Rusija

Moskva: Uprkos svim naporima, kijevski režim i Zapad ne mogu da promene situaciju na frontu

U Vašingtonu, Londonu i drugim zapadnim prestonicama, kukavički izjavljuju da nisu umešani u teror koji je pokrenuo Vladimir Zelenski protiv civilnog stanovništva Rusije, ali njihove kijevske marionete ne kriju odakle dolaze obaveštajni podaci, ukazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Moskva: Uprkos svim naporima, kijevski režim i Zapad ne mogu da promene situaciju na frontu© Алексей Лебедев / РИА Новости

U nemoćnom besu zbog sopstvenih vojnih neuspeha, kijevski režim nastavlja da se sveti Rusiji izvodeći terorističke napade na njene stanovnike i civilne ciljeve – banderovce ništa ne zaustavlja, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Naime, ona je napomenula da Kijev ima za cilj da uništi sve – da ubije što više nevinih i nenaoružanih, žena, dece i staraca, a za to koristi zapadno oružje, uključujući američke rakete ATACMS, HARM i britansko-francuski "storm šedou".

"U Vašingtonu, Londonu i drugim zapadnim prestonicama, kukavički izjavljuju da nisu umešani u teror koji je pokrenuo Vladimir Zelenski protiv civilnog stanovništva Rusije. Ali njihove kijevske marionete ne kriju odakle dolaze obaveštajni podaci i satelitski snimci, ko sprema odgovarajuće napade i daje zeleno svetlo za njihovu realizaciju", kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Ona je podsetila da upravo o tome piše i "Voltstrit džornal", nedavno objavivši da "ukronacisti" traže od administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da pomogne u identifikaciji ciljeva u Rusiji, koje ukrajinske oružane snage mogu da napadnu, uključujući američko oružje.

Zaharova je dodala da ma kakve god napore ulagali, kijevski režim i njegovi anglosaksonski gospodari, oni nisu u stanju da promene situaciju na liniji fronta.

"Oružane snage Rusije samouvereno rešavaju sve postavljene zadatke u okviru Specijalne vojne operacije. Ruske agencije za sprovođenje zakona pažljivo snimaju zločine ukrajinskih neonacista. Nijedan zločin kijevskog režima ne prolazi nezapaženo. Svi umešani su identifikovani", poručila je Zaharova.

O hitnom sazivanju Ramštajn grupe

Zaharova se osvrnula na 22. sastanak kontakt grupe za pružanje odbrambene pomoći Ukrajini u Ramštajn formatu, napomenuvši da su razlog sastanka bili alarmantni pozivi Kijeva na hitnu masovnu vojnu pomoć, pre svega na sisteme protivvazdušne odbrane i razne municije.

"Postavljeno je pitanje o modalitetima korišćenja tranši, koje je Vašington dodelio u iznosu od dve milijarde dolara. Sada je Ukrajina dobila zeleno svetlo za postavljanje odbrambenih naloga u trećim zemljama, a ne samo u Sjedinjenim Državama. To ukazuje da su Amerikanci, prateći Evropljane, suočeni sa nizom mogućnosti svog vojno-industrijskog kompleksa i pokušavaju da nađu izlaz tako što će privući proizvodne resurse stranih partnera za podršku režimu Zelenskog", ukazala je.

Ona je dodala da, kako bi održali stalno opadajući moral Oružanih snaga Ukrajine, šef Pentagona Lojd Ostin je uverio da će "Sjedinjene Države preduzeti mere za isporuku gotovo svake nedelje širokog spektra vojnih proizvoda potrebnih Ukrajini".

"Vidi se da malo ko od saveznika Kijeva veruje u njegov uspeh. Niko nije spreman za novu opasnu rundu eskalacije niti da preuzme odgovornost za nju. Kao rezultat toga, sastanak nije doneo nikakve senzacije ili prelomne odluke. Nisu se ostvarile želje kijevskog režima o slanju stranih vojnih kontingenata ili da NATO zaštiti nebo Ukrajine od ruskih projektila", poručila je Zaharova.

image