Svet

Evropski komesar odustao od Vašingtona: Nastavlja se trgovinski sukob SAD i EU

Neslaganje oko američkog Zakona o smanjenju infalacije i subvencije američkoj auto-industriji i dalje seju seme razdora između Brisela i Vašingtona
Evropski komesar odustao od Vašingtona: Nastavlja se trgovinski sukob SAD i EUGetty © Johannes Simon / Stringer

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton neće učestvovati na sastanku Saveta za trgovinu i tehnologiju EU i SAD koji će biti održan 5. decembra u Vašingtonu, prenosi "Politiko".

Reč je o događaju koji se organizuje dva puta godišnje, a koji spaja visoke zvaničnike EU i SAD, na kom se koordiniše politika Brisela i Vašingtona u oblasti trgovine i tehnologije.

Breton je odlučio da bojkotuje samit zato što na njemu "nije određeno dovoljno vremena za razgovor o aktuelnim problemima u vezi sa američkim Zakonom o smanjenju inflacije", saznaje "Politiko". Ovaj zakon predviđa veliki broj ekonomskih mera, uključujući i subvencije za eklektične automobile proizvedene u SAD, koje mnogi u EU vide kao problem.

Manje od sat vremena je predviđeno za razgovore o rešavanju trgovinskih nesuglasica između SAD i EU, što je podstaklo neke od država članica tog bloka – predvođenih Francuskom – da pozovu na uvođenje recipročnih mera protiv Vašingtona.

Evropljani smatraju da Zakon o smanjenju inflacije favorizuje američke proizvođače automobila i na taj način diskriminiše protiv evropskih preduzeća, pre svega francuskih i nemačkih automobilskih giganata, što Amerikanci negiraju.

Novi pokušaj u januaru

Očekuje se da će Breton posetiti Vašington početkom naredne godine kako bi razgovarao sa američkim zvaničnicima o rešavanju ovog problema, navodi "Politiko".

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom, da su određene koncesije Evropljanima ipak moguće.

"Nikada nisam želeo da isključim ljude sa kojima sarađujemo, to nije bio cilj. Nastavićemo da pravimo nove poslove u SAD, ali ne na štetu Evrope", izjavio je Bajden. Ipak, on nije detaljnije objasnio šta bi to tačno trebalo da znači u praksi.

Prema navodima tri anonimna izvora "Politika", na Bretonovu odluku uticalo je i to što nije pozvan na dodelu nagrada u Kenedi centar, godišnji događaj na kom se dodeljuju priznanja američkim glumcima i muzičarima. Iz Bretonovog kabineta demantovali su ove tvrdnje.

image