Svet

Međunarodni sud pravde odlučuje o zahtevu Južne Afrike za obustavu izraelske ofanzive na Rafu

Izraelske snage nastavljaju da gomilaju trupe
Međunarodni sud pravde odlučuje o zahtevu Južne Afrike za obustavu izraelske ofanzive na Rafu© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Međunarodni sud pravde danas će doneti odluku o zahtevu Južne Afrike da naredi obustavu izraelske ofanzive na Rafu.

Istovremeno, izraelski zvaničnici ne odustaju od raspoređivanja dodatnih snaga u Rafi.

Zadaćemo veoma težak udarac Hamasu, poručuje ministar odbrane Joav Galant, dok portparol IDF-a ističe da izraelske snage u Rafi "rade ciljano i precizno".

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od početka izraelskih napada ubijeno najmanje 35.800 Palestinaca, a ranjeno 80.011 ljudi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj naveo je da su svi donatori EU obnovili svoju podršku Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA).

Ipak, sve je teža situacija u Pojasu Gaze. Bolnica Al-Aksa u centralnoj Gazi uskoro će prestati sa radom zbog nedostatka goriva za rad generatora u bolnici, saopštile su palestinske vlasti.

Portparol nemačkog kancelara Olafa Šolca Štefen Hebestrajt poručio je da će Nemačka uhapsiti izraelskog premijera Benjamina Netanjahua ukoliko Međunarodni krivični sud izda nalog za njegovo hapšenje.

Portparol izraelskog premijera osudio je administraciju nemačkog kancelara zbog te izjave poručujući da "mnogi u svetu moraju da provere svoj moralni kompas".

image