Svet

Hamas pozdravio odluku Španije, Irske i Norveške: Važan korak ka nezavisnoj državi

Palestinu trenutno priznaje devet država članica EU
Hamas pozdravio odluku Španije, Irske i Norveške: Važan korak ka nezavisnoj državiGetty © Darrian Traynor

Palestinski Hamas koji upravlja Gazom pozdravio je danas odluku Irske, Španije i Norveške da priznaju Palestinu kao državu, navela je ta grupa na Telegramu.

"Pozdravljamo saopštenja Norveške, Irske i Španije da priznaju državu Palestinu i smatramo to važnim korakom ka potvrđivanju prava palestinskog naroda na stvaranje nezavisne države", ističe se u saopštenju, prenosi TASS.

Odluku je pozdravila i Palestinska uprava koja ima ograničenu kontrolu na Zapadnoj obali.

Prethodno je generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), Husein al-Šeik, takođe pozdravio odluku Norveške, Španije i Irske, ocenivši da je u pitanju "istorijski trenutak".

"To su istorijski trenuci u kojima slobodni svet trijumfuje, za istinu i pravdu, nakon dugih decenija palestinske nacionalne borbe, patnje, bola, okupacije, rasizma, ubistava, represije, zlostavljanja i uništavanja, kojima je bio izložen narod Palestine," naveo je Al-Šeik na platformi Iks.

Trenutno Palestinu priznaje devet država članica EU. Osam država – Bugarska, Kipar, Češka, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija i Slovačka – su se za to opredelile još 1988. godine i pre svog ulaska u EU, a Švedska je to učinila 2014. godine.

Palestinu danas priznaje 146 od 193 države članice UN, odnosno 75 odsto.

Odlukom UN 1947. godine određeno je stvaranje dve države – Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska.

image