Svet

Procurile depeše pokazuju da se Bela kuća protivi palestinskoj državnosti

Uprkos Bajdenovom obećanju da će podržati rešenje o dve države, u depešama se tvrdi da Palestini ne treba davati status članice UN
Procurile depeše pokazuju da se Bela kuća protivi palestinskoj državnosti© Tanjug/AP Photo/Craig Ruttle

Uoči razmatranja molbe Palestinske uprave da postane punopravni član Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Sjedinjene Američke Države lobiraju kod država članica da odbiju takvo članstvo, nadajući se da će izbeći otvoreni "veto" Vašingtona.

Lobiranje, otkriveno u kopijama neklasifikovanih depeša Stejt departmenta koje je dobio "Intersept", u suprotnosti su sa obećanjem Bajdenove administracije da će u potpunosti podržati rešenje o dve države.

Generalna skupština UN je 2012. godine donela rezoluciju kojom se Palestini daje status države posmatrača koja nije članica.

Diplomatske depeše detaljno opisuju pritisak koji se vrši na članove Saveta bezbednosti, uključujući Maltu, rotirajućeg predsednika Saveta ovog meseca.

Posebno se od Ekvadora traži da lobira kod Malte i drugih zemalja, uključujući Francusku, da se suprotstave priznavanju UN. Opravdanje Stejt departmenta je da je normalizacija odnosa između Izraela i arapskih država najbrži i najefikasniji način za postizanje trajne i produktivne državnosti.

Iako se konstatuje da je predsednik Džozef Bajden energično radio na podršci "palestinskih aspiracija za državnošću" u kontekstu "sveobuhvatnog mira koji bi rešio izraelsko-palestinski sukob", diplomatska depeša od 12. aprila detaljno izlaže stav SAD protiv glasanja u UN za palestinsku državnost.

U depeši se kaže da se članovi Saveta bezbednosti moraju ubediti da odbace svaki predlog za palestinsku državnost, a time i njeno priznanje kao suverene nacije, pre otvorene debate Saveta o Bliskom istoku, zakazane za 18. april.

"Gledište SAD je da je najefikasniji put ka političkom horizontu za palestinski narod u kontekstu sporazuma o normalizaciji između Izraela i njegovih suseda. Zbog toga vas pozivamo da ne podržavate nijednu potencijalnu rezoluciju SB koja preporučuje prijem 'Palestine' kao države članice UN", citira se depeša.

Sviđalo se to vama ili ne, glasanje Generalne skupštine o ovom pitanju ima političku, a ne pravnu težinu, rekao je za "Intersept" Ričard Gouan, direktor Međunarodne krizne grupe UN.

"Skupština može da prihvati novu državu samo na preporuku Saveta bezbednosti", dodaje on.

Depeša uključuje obrazloženje protivljenja administracije glasanju, navodeći rizik od rasplamsavanja tenzija, političke reakcije i potencijalnog dovođenja do toga da Kongres SAD smanji finansiranje UN.

Upitan o depeši i da li je njeno protivljenje priznavanju palestinske državnosti u UN u suprotnosti sa stavom Bajdenove administracije koja podržava rešenje o dve države, Stejt department nije odgovorio u vreme objavljivanja teksta.

Druga depeša od 13. aprila poslata iz ambasade SAD u Kitu, Ekvador, prenosi detalje sporazuma ekvadorske ministarke inostranih poslova Gabrijele Somerfeld sa Sjedinjenim Državama da Palestini ne treba da bude priznata državnost.

U saradnji sa Sjedinjenim Državama, prema depeši, Somerfeld je naložila stalnom predstavniku Ekvadora pri Ujedinjenim nacijama Hoseu de la Gasku da lobira kod Japana, Koreje i Malte (sve rotirajuće članice Saveta bezbednosti) da odbace predlog. Pominje se i lobiranje kod stalne članice Francuske.

Somerfeld se složila, prema depeši, da je "važno da bilo koja predložena rezolucija ne postigne neophodne glasove i bez veta SAD". U depeši se navodi da "Ekvador ne bi želeo da izgleda izolovan (sam sa Sjedinjenim Državama) u svom odbijanju rezolucije 'Palestine' (posebno u vreme kada većina država članica UN kritikuje Ekvador zbog njegovog upada u ambasadu Meksika od 5. aprila u Kitu)".

Upitani o drugoj depeši, Stejt department i ekvadorska ambasada u Vašingtonu nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Sa svojim dugogodišnjim mestom u moćnom petnaestočlanom Savetu bezbednosti, Ekvador ima ogroman uticaj da glasa protiv palestinskog predloga za priznanje.

Ovo pokazuje u kojoj meri je administracija ekvadorskog predsednika Danijela Noboe dužna Sjedinjenim Državama, istakao je za "Intersept" viši saradnik Centra za ekonomska i politička istraživanja sa sedištem u Vašingtonu i bivši ministar spoljnih poslova Ekvadora Giljem Long.

"Povrh ovoga, prilično je šokantno videti Sjedinjene Države, koje su osudile ekvadorski napad na meksičku ambasadu 5. aprila i kršenje međunarodnog prava kako maksimalno iskorišćavaju izolaciju Ekvadora kako bi ga naterali da izvrši njihove naloge", rekao je Long.

Prema prvoj depeši Stejt departmenta, sastanci Ujedinjenih nacija od početka aprila sugerišu da Alžir, Kina, Gvajana, Mozambik, Rusija, Slovenija, Sijera Leone i Malta podržavaju davanje Palestini punopravnog članstva u UN. Takođe, Francuska, Japan, i Koreja su neodlučne, dok će Ujedinjeno Kraljevstvo verovatno biti uzdržano od glasanja.

image
VV inauguration
banner