Rusija

Poljanski demantovao američkog kolegu: SAD se spustile nisko, služe se nepoštenim metodama

Amerika, širenjem laži i blokiranjem rezolucija koje zahtevaju hitan prekid vatre na Bliskom istoku, postaje direktni saučesnik u ubistvu više od 200 radnika humanitarne pomoći i skoro 34.000 Palestinaca u Gazi, istakao je ruski diplomata
Poljanski demantovao američkog kolegu: SAD se spustile nisko, služe se nepoštenim metodamawww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski optužio je američkog kolegu Roberta Vuda za širenje dezinformacija na zasedanju Saveta bezbednosti UN posvećenom radu agencije UN za palestinske izbeglice UNRVA.

Naime, američki diplomata je tokom sastanka podsetio na američki nacrt rezolucije koji su ranije blokirale Rusija i Kina, a koji nije sadržao zahtev za hitnim prekidom vatre u Pojasu Gaze.

"Žalimo što se SB još jednom suočio sa najbezobraznijom dezinformacijom iz Sjedinjenih Država. Izjava da, zbog toga što su Rusija i Kina stavile veto na štetan američki nacrt rezolucije, Savet bezbednosti, navodno, nije mogao da pozove na zaštitu humanitarnih radnika je čista laž i manipulacija", odgovorio je Poljanski.

Takav predlog sadržan je u rezolucijama 2712 i 2720, istakao je Poljanski. Obe ove rezolucije SB su usvojene, ali suštinski nisu realizovane, ukazao je ranije stalni predstavnik RF u SB UN Vasilij Nebenzja.

"Žao mi je što se američka diplomatija spustila tako nisko i služi se nepoštenim metodama", rekao je Poljanski.

Međutim, šta se može očekivati od zemlje koja je četiri puta stavila veto na nacrt rezolucije kojom se zahteva hitan prekid vatre i nazvala usvojenu rezoluciju 2728 neobavezujućom, upitao je Poljanski kolege.

SAD na ovaj način postaju direktni saučesnici u ubistvu više od 200 radnika humanitarne pomoći i skoro 34.000 Palestinaca u Gazi, istakao je ruski diplomata.

"Sve ovo postalo je jasno i ranije, kada je Vašington na sve moguće načine pokušavao da razreši ruke svom savezniku da nekažnjeno ubija Palestince", zaključio je Poljanski.

image
VV inauguration
banner