Svet

Izraelska osveta: Zabrana španskom konzulatu da pruža usluge Palestincima; Madrid: Odgovorićemo

Šef izraelske diplomatije Izrael Kac reagovao je na podršku zamenika premijera Španije Jolande Dijaz palestinskoj državi
Izraelska osveta: Zabrana španskom konzulatu da pruža usluge Palestincima; Madrid: Odgovorićemo© Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac zabranio je španskom konzulatu u Jerusalimu da pruža usluge Palestincima nakon izjave zamenika premijera Španije Jolande Dijaz, koja je izrazila podršku palestinskoj državi koristeći antisemitski izraz "Palestina će biti slobodna od reke do mora".

"Kao odgovor na špansko priznanje palestinske države i antisemitski poziv potpredsednika španske vlade ne samo da prizna državu Palestinu, već i da bude 'slobodna od reke do mora', odlučio sam da odvojim vezu između španskog predstavništva u Izraelu i Palestinaca i zabranim španskom konzulatu u Jerusalimu da pruža usluge Palestincima sa Zapadne obale", napisao je Kac na Iksu.

Kac se obratio i potpredsednici vlade Španije, poručivši da "ako ta neupućena, mržnjom ispunjena osoba Jolanda Dijaz želi da shvati šta je zapravo radikalni islam, trebalo bi da prouči 700 godina islamske vladavine u Al Andalusu, gde se nalazi današnja Španija".

Ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Albarez reagovao je na ovakav Kacov potez, poručivši da će španska vlada pružiti "odgovarajući odgovor" na odluku izraelskih vlasti da zabrani konzulatu kraljevine u Jerusalimu da pruža usluge Palestincima sa Zapadne obale. 

"Postoji mnogo načina za protestovanje i mnogo načina da se to uradi: od verbalne note do opoziva ambasadora na konsultacije", kazao je šef španske diplomatije i dodao da će "pažljivo analizirati odluku Izraela i dati odgovarajući odgovor".

Zamenica španskog premijera Jolanda Dijaz objavila je u četvrtak na društvenim mrežama snimak u kojem je izjavila da će Palestina biti slobodna "od reke do mora".

Dijaz je naime lider levičarske partije "Sumar", koja je deo koalicione vlade Španije koju predvodi socijalista Pedro Sančez, čiji su predstavnici više puta kritikovali akcije Izraela u Pojasu Gaze.

image