Svet

"Od reke do mora, Palestina će biti slobodna": Božije obećanje koje bi se moglo ispuniti?

Fraza "od reke do mora" poslednjih meseci postala je slogan brojnih propalestinskih protesta koji se održavaju širom sveta
"Od reke do mora, Palestina će biti slobodna": Božije obećanje koje bi se moglo ispuniti?www.globallookpress.com © Ahmed Deeb/ZUMAPRESS.com

Fraza "od reke do mora" je više puta korišćena u kontekstu izraelsko-palestinskog sukoba, a odnosi se na region između reke Jordan i Sredozemnog mora koji obuhvata teritorije Izraela, Zapadne obale i Pojasa Gaze, a njegovo značenje zavisi od toga ko to kaže i slušaoca.

Puna verzija glasi "Od reke do mora, Palestina će biti slobodna" i poslednjih meseci postala je slogan brojnih propalestinskih protesta koji se održavaju širom sveta.

S druge strane, iranski vrhovni vođa Ali Hamnej, govorio je u sredu o formiranju države Palestine "od reke do mora" kao o "božjem obećanju" koje bi se moglo ispuniti.

"Akademske studije pokazuju da fraza 'od reke do mora' datira iz praskozorja palestinskog nacionalnog pokreta ranih 1960-ih, odnosno više od četvrt veka pre uspona Islamskog pokreta otpora (Hamas)", objašnjava "Al Džazira".

Kako navode, fraza je stekla popularnost unutar Palestinske oslobodilačke organizacije kao poziv na povratak na granice Palestine pod britanskom kontrolom, gde su živeli i Jevreji i Arapi, pre uspostavljanja Izraela kao jevrejske države 1948. godine.

Istovremeno, mediji pominju da je prvobitni program partije Likud – izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, izdat 1977. godine, uključivao frazu koja je glasila da "između mora i Jordana neće biti ništa osim izraelskog suvereniteta", u odnosu na nedostatak bilo kakvih prava za Palestince u svim zemljama istorijske Palestine.

S druge strane, radikalni palestinski pokret Hamas je 2012. godine koristio taj slogan u svojoj kampanji da povrati sporne zemlje.

"Palestina je naša od reke do mora i od juga do severa", rekao je tada bivši vođa grupe Kaled Mašal, napomenuvši da neće biti koncesije "ni na jedan centimetar zemljišta".

Sa svoje strane, mnogi Jevreji u ovom izrazu doživljavaju "iskorenjivanje Izraela i, zapravo, svih Jevreja", prenosi AP.

image