Svet

Gruzija ne odustaje od zakona o stranim agentima: Parlament pokrenuo poništavanje predsedničkog veta

Danas se održava sastanak parlamentarne komisije za pravna pitanja na kojoj će biti razmotren veto, a sutra se sastaju poslanici kako bi glasali o tome na plenarnoj sednici
Gruzija ne odustaje od zakona o stranim agentima: Parlament pokrenuo poništavanje predsedničkog vetaGetty © Parliament of Georgia / Handout/Anadolu Agency

Gruzijski parlament započeće danas proceduru za poništavanje veta predsednice Salome Zurabišvili na zakon o stranim agentima, navodi se na sajtu parlamenta te zemlje.

Naime, danas se održava sastanak parlamentarne komisije za pravna pitanja na kojoj će biti razmotren veto, a sutra će se, kada komitet odobri preglasavanje, sastati poslanici kako bi glasali o tome na plenarnoj sednici.

Parlament Gruzije usvojio je 14. maja u trećem i poslednjem čitanju predlog zakona "O transparentnosti stranog uticaja", koji predviđa registraciju organizacija koje "ostvaruju interese stranih sila" i primaju prihode iz inostranstva.

Od takvog zakona se odustalo prošle godine zbog masovnih protesta, ali je u aprilu ove godine vladajuća stranka Gruzijski san predložila skoro identičan zakon, sa izmenom da se umesto termina "agent za strane interese" koristi "organizacija koja radi za strane interese".

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk je ranije pozvao Gruziju da povuče iz procedure ovaj nacrt zakona, dok su zvaničnici Evropske unije upozorili da bi njegovo usvajanje predstavljalo ozbiljnu prepreku da Gruzija postane članica EU.

Zurabišvili je više puta izrazila podršku demonstrantima, nazivajući zakon "ruskim" i "preprekom na evropskom putu", da bi kada joj je dokument došao na potpis, stavila veto.

Međutim, predsednički veto je više formalne prirode, pošto je parlamentu potrebna prosta većina glasova da bi ga nadjačao.

image