Svet

Izraelski list: Generalštab izgubio kontrolu nad rezervistima u Gazi, "sve ćemo ih pobiti"

Rastrgnućemo svakog ko ostane ovde, poručio je navodni izraelski rezervista
Izraelski list: Generalštab izgubio kontrolu nad rezervistima u Gazi, "sve ćemo ih pobiti"Getty © SOPA Images / Contributor

Na društvenim mrežama pojavio se snimak vojnih rezervista u Pojasu Gaze koji je otkrio razmere rasula u izraelskim vladajućim strukturama.

Nakon što je u izraelskom ratnom kabinetu došlo do raskola oko posleratnog plana za palestinsku enklavu, čini se da su sada i dobrovoljci otkazali poslušnost Generalštabu.

Naime, na snimku koji su navodno snimili vojni rezervisti a koji je podelio i jedan od sinova izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, Jair, vidi se čovek u punoj vojnoj opremi sa automatskom puškom i maskom na licu koji tvrdi da predstavlja "100.000 rezervista".

On je poručio da je lojalan samo Netanjahuu i zapretio da će on i njegova braća po oružju odbiti da napuste Pojas Gazu ako vlada preda vlast u enklavi bilo kom palestinskom telu kada se rat završi.

"Rastrgnućemo svakoga ko ostane ovde", poručio je on. "Sve koji su slavili kada su nas klali… sve njih – želimo da ubijemo. Niko neće ostati živ. Svakoga ko naudi narodu Izraela, uništićemo."

Povrh svega, on je pozvao Joava Galanta da podnese ostavku. Kao odgovor, načelnik štaba Izraelskih bezbednosnih snaga (IDF) Hercl Halevi (čija naređenja je vojnik na snimku pozvao da se ignorišu) naredio je "trenutni dijalog na komandnom nivou" sa vojnim jedinicama o onome što je rečeno na snimku. Istovremeno vojna policija istražuje ko je autor snimka i kako je distribuiran.

Kako komentariše "Harec", Halevi i vrhovna vojna komanda probudili su se prekasno. Generalštab je pre nekoliko meseci izgubio kontrolu nad jedinicama, posebno rezervistima.

U Gazi, na Zapadnoj obali i u bazama u Izraelu, vojnici su snimali kako uništavaju palestinsku imovinu i civilnu infrastrukturu, dižu u vazduh kuće bez dozvole i šire političke poruke koje se poistovećuju sa krajnjom desnicom.

Ono što se fotografiše i distribuira je samo vrh ledenog brega, navodi list, velika većina ovih zločina počinjena je van dometa kamera, a u velikoj većini ovih slučajeva vojska reaguje slabo, ako uopšte i reaguje. Neki od incidenata služe tužiocima u Hagu kao dokaz optužbi protiv Izraela.

image