Svet

Rojters: Nemačka radi na strategiji odvajanja od Kine

Nemačke vlasti navodno rade na strategiji koja bi trebalo da smanji zavisnost zemlje od svog najvećeg trgovinskog partnera - Kine
Rojters: Nemačka radi na strategiji odvajanja od Kinewww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Nemačko ministarstvo ekonomije navodno je sastavilo strategiju kojim se uređuje poslovanje kompanija sa Kinom i "autoritarnim državama", piše Rojters pozivajući se na dokument u koji je imao uvid.

Na osnovu takozvanih "Internih smernica o Kini", nemačke kompanije koje sarađuju sa kineskim trebalo bi da ne koriste njihove komponente, podele sa vlastima detalje o svom poslovanju i podvrgnu se redovnim testiranjima na stres.

Zapadni mediji preneli su ranije da Nemačka razmatra mere i načine da smanji zavisnost od azijske supersile. Kina je, naime, 2016. postala glavni trgovinski partner Berlina, podseća "Euraktiv".

Dokument na 104 stranice, koji je datiran na 24. novembar, navodno će biti uključen u širu kinesku strategiju vlade koju Berlin namerava da objavi sledeće godine.

Berlin bi trebalo da razmotri proveru odlaznih nemačkih investicija u kineske kompanije ako one posluju u sektorima koji su relevantni za bezbednost ili ako su osumnjičeni za kršenje ljudskih prava, navodi se u dokumentu i dodaje da bi nemačko finansiranje razvoja Kine trebalo da bude ugašeno do sledeće godine, a politička podrška visokih zvaničnika tamošnjim projektima dovedena u pitanje.

Rojters navodi da cilj smenica nije da se Nemačka odvoji od svog najvećeg trgovinskog partnera, ali je ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini pokazala "visoke rizike bliskih ekonomskih odnosa sa autokratskim državama koje traže alternativni svetski poredak."

"Značaj Kine kao izvoznog tržišta za mnoge nemačke industrijske sektore, kao i kritične zavisnosti u određenim ... oblastima, mogli bi da učine Nemačku ranjivom na ucene i ograničavaju njen politički kapacitet da deluje", piše navodno u dokumentu koji je prvi objavio portal "Pionir".

Nemačke kompanije bi trebalo da dobiju više pomoći da diversifikuju svoju trgovinu, na primer, putem državnih izvoznih kredita za druga tržišta, navodi se u smernicama i dodaje da bi i Evropska unija trebalo da razmotri isključenje kompanija iz trećih zemalja na tendere za posebno važne projekte poput sektora poluprovodnika.

Razvoj Kine je u dokumentu opisan kao veoma problematičan, a dokaz toga je "proruski stav Pekinga" prema situaciji u Ukrajini.

U dokumentu navodno stoji i da je 2027. godina više puta spominjana kao godina kada bi Kina mogla da izvrši invaziju na Tajvan.

Ministarstvo ekonomije predvodi Robert Habek iz stranke Zelenih koji već dugo upozoravaju na rizike preteranog oslanjanja na Kinu. Dokument još moraju da odobre druge stranke u koaliciji, uključujući socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca.

Nemačka vlada je već duže vreme na udaru kritika Brisela i Vašingtona zbog svoje bliske saradnje sa Pekingom, a sam Šolc našao se na udaru zbog posete kineskom lideru Siju Đinpingu.

image