Svet

U argentinske vode stigao američki nosač aviona "USS Džordž Vašington"

USS Džordž Vašington" će ostati u jurisdikcijskim vodama južnoameričke zemlje, jer ono što ga sprečava da se usidri u argentinskim lukama jeste posada od 5.400 mornara i dužina od 332 metra
U argentinske vode stigao američki nosač aviona "USS Džordž Vašington"www.globallookpress.com © IMAGO/Tom Dubravec

Američki nosač aviona "USS Džordž Vašington" stigao je danas u vode Argentine radi učešća u zajedničkim vežbama "Gringo-Gaučo Dva" koje su planirane za 30. i 31. maj u Platskom moru.

Naime, "USS Džordž Vašington" će ostati u jurisdikcijskim vodama južnoameričke zemlje, jer ne može da se usidri u argentinskim lukama zbog posade od 5.400 mornara i dužine od 332 metra.

Argentinska mornarica saopštila je da su korvete "ARA Rosales" i "ARA Espora", kao i razarači "ARA Argentina" i "ARA Sarandi" isplovili u nedelju kako bi učestvovali u pomorskoj vežbi.

Kako se navodi, u vežbi će učestvovati patrolni brodovi "Kontralmirante Kordero", "Piedrabuena" i "Storni", dva helikoptera "si king H3", helikopter "fenek", avion za pomorsko istraživanje ili nadzor B-200, dva aviona "turbo mentor" i oko 750 argentinskih vojnika.

Ističe se da vežba ima za cilj da "poboljša interoperabilnost sa drugom mornaricom koja ima NATO standarde, da uvežbava procedure i artikuliše protivpovršinsku, protivvazdušnu i protivpodmorničku odbranu, između ostalog, u okviru mogućeg formiranja pomorske operativne grupe".

image