Svet

Milijarde otišle niz vodu: Muke britanske mornarice sa nosačima aviona

Kraljevska mornarica Velike Britanije nije sposobna da brani svoje nosače aviona ili upravlja njima, navodi američki "Nešenel interest" i podseća na brojne probleme u održavanju i angažovanju "Kraljice Elizabete" i "Princa od Velsa" koji su se gotovo na smenu kvarili
Milijarde otišle niz vodu: Muke britanske mornarice sa nosačima avionawww.globallookpress.com © © Dave Rushen

Operativni izazovi održavanja i angažovanja nosača aviona najvidljiviji su kada su u pitanju dva nosača aviona Kraljevske mornarice Velike Britanije, "Kraljica Elizabeta" i "Princ od Velsa", piše "Nešenel interest". 

Oba broda su naišla na mehaničke probleme kao što su problemi sa propelerom i kvarovi sistema, što je dovelo do propuštenih vežbi NATO-a i operativnih zastoja.

Posebno je problematična bila "Kraljica Elizabeta", brod vredan 3,7 milijardi dolara, koja je u kratkom vremenskom periodu doživeo i požar i problem sa propelerom. Ovakvi incidenti podsećaju na složenost i visoke troškove povezane sa operacijama u kojima se koriste nosači aviona, ali dovode u sumnju i trenutnu sposobnost britanske Kraljevske mornarice da efikasno upravlja ovim sofisticiranim brodovima, konstatuje se u tekstu.

Podseća se da nijedan deo izgradnje i upravljanja nosačem aviona nije jednostavan, kao i da malo država to može da izvede.

"Pogledajte samo ruskog 'Admirala Kuznjecova', koji je nekoliko godina zaglavljen na popravci, nesposoban da plovi. Ili uzmite u obzir Britance, nekada vladare okeana, čiji su nosači aviona u više navrata morali da preskoče NATO vežbe", opisuje se u tekstu američkog medija.

"Admiral Kuznjecov", koji jeste na remontu već nekoliko godina, trebalo bi da se ove godine vrati u sastav ruske flote, ali ono što se ne navodi u tekstu američkog medija jeste da je ruski brod, četvrti najveći nosač aviona na svetu, porinut 1985. godine. Dok je "Princ od Velsa" na primer, u upotrebu pušten 2019. i prema podacima britanskog Ministarstva odbrane iz 2022. godine više je vremena proveo na popravkama nego na moru.

Sa takvom statistikom ne može da se pohvali vremešni ruski brod kojem se svojevremeno, 2017. godine, dok je prolazio kroz Lamanš podsmevao tadašnji britanski ministar odbrane. Naziv "brod srama" koji mu je navodno tada dao, sada bi uredno mogao da stoji uz "ponos" britanske mornarice, brodove nekoliko decenija mlađe od "Kuznjecova". 

Što se može zaključiti i iz teksta američkog medija u kojem se nabrajaju njihovi pehovi. 

U februaru je Asošijeted pres izvestio da "britanski nosač aviona koji je bio predodređen da vodi najveće vežbe NATO-a od Hladnog rata neće isploviti... nakon što je tokom završnih provera otkriven problem sa propelerom".

Naime, "Kraljica Elizabeta" trebalo je da se pridruži vežbama kod arktičke obale Norveške, ali umesto ovog broda, pojaviće se "Princ od Velsa". U avgustu 2022, takođe se desio problem sa propelerom, ali ovog puta je situacija bila obrnuta.

Tada je "Princ od Velsa" bio na putu da učestvuje u vojnim vežbama sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadom kada je otkriveno da ima problem sa propelerom. Nosač je morao biti odvučen sve do ostrva Vajt i naravno nije mogao da učestvuje u vežbama na koje je poslata "Kraljica Elizabeta".

Kako je sada "Kraljica Elizabeta" nedostupna zbog istog problema, "Princ od Velsa" će predvoditi vežbu "Stedifast difender" sa grupom nosača od osam brodova iz Velike Britanije, SAD, Španije i Danske.

Uprkos izuzetno visokoj ceni od oko 3,7 milijardi dolara, "Kraljica Elizabeta" se pokazala kao posebno problematični brod. Pre nego što je propustila vežbe NATO-a zbog problema sa propelerom, na nosaču je izbio požar dok je pristajao na popravku na jezeru Loh Long u Škotskoj. Kako je saopštila Kraljevska mornarica, požar je bio manji i nije bilo povređenih.

Problem sa propelerom "Kraljice Elizabete" bio je "drugi neuspeh Kraljevske mornarice za manje od tri nedelje", kako je naveo AP, nakon sudara dva ratna broda u luci u Bahreinu, koji je uzrokovao štetu na brodovima, ali bez povređenih.

Osim neposrednih problema sa održavanjem, čini se da Kraljevska mornarica nije sposobna da brani svoja dva nosača aviona ili upravlja njima, zaključuje se u tekstu.

image