Svet

Kada tonu, da bar bude politički korektno: Kraljevska mornarica izdvaja 2,4 miliona za "vouk" timove

Uprkos brojnim problemima, Ministarstvo odbrane Velike Britanije je od 2019. do 2022. godine potrošilo 1,5 miliona funti na "kampanje i inicijative posvećene etničkim manjinama i ženama"
Kada tonu, da bar bude politički korektno: Kraljevska mornarica izdvaja 2,4 miliona za "vouk" timove© Photo by Dan Kitwood/Getty Images

Kraljevska mornarica je poslednjih godina izdvojila 2,4 miliona funti na "društveno osvešćeni" tim za različitost i inkluziju, i to u trenutku u kom su budžeti za odbranu ograničeniji nego ikada, priznali su ministri, prenosi britanski "Dejli mejl".

Iako sekretar za odbranu Velike Britanije Grant Šaps vodi rat protiv "vouk" i "rasipničkog nametanja različitosti", uključujući pozivanje marinaca i mornara da budu "oficiri za raznolikost i inkluziju", njegov parlamentarni podsekretar Endrju Marison je priznao da je od 2019. godine potrošio sedmocifrenu sumu na različite "društveno osvešćene" službe i njihovo osoblje u mornarici.

"Mornarica je potrošila 2.445.980 funti na plate za ljude zaposlene na pozicijama 'posvećenim politici različitosti i inkluzije od 2019. do 2023. godine'", rekao je Marison.

U februaru 2024. godine državni sekretar za odbranu je zatražio temeljnu reviziju politike diverziteta u odbrani, koja je trenutno u toku, dodao je Marison.

Utvrđeno je i da je Ministarstvo odbrane Velike Britanije od 2019. do 2022. godine potrošilo 1,5 miliona funti na "kampanje i inicijative posvećene etničkim manjinama i ženama". 

Zašto je procenjeno da, u trenutku u kom se Kraljevska mornarica suočava sa ogromnim izazovima, politička korektnost zaslužuje tolika ulaganja, nije sasvim jasno.

Naime, da navedemo samo neke od problema, početkom godine je saopšteno da britanska mornarica više nema brodove za snabdevanje i da je u potpunosti zavisna od saveznika kada je reč o dopunjavanju zaliha hrane i municije na moru.

Takođe, zna se da muči veliku muku s regrutacijom, a ima toliko malo mornara da će povući dva ratna broda HMS Vestminster i HMS Argil kako bi popunila svoju novu klasu fregata.

U očajničkom pokušaju da angažuje nove regrute, Kraljevska mornarica okrenula se šemi "povedi prijatelja".

Komanda Kraljevskih marinaca ponudila je nagradu za regrutaciju od 500 funti (oko 600 dolara) svakome ko uspe da "ohrabri" prijatelja da se prijavi. "Dejli mejl" navodi da je su vojni zvaničnici toliko "očajni" da su pribegli ovakvom načinu regrutovanja, budući da se broj novajlija drastično smanjuje.

Pored toga, zanimljivo je da je britanska mornarica krajem prošle nedelje "izgubila" mitraljez opšte namene (GPMG) na moru, preneo je londonski "Telegraf".

image