Svet

Američka ministarka preti Kini: "Značajne posledice" ukoliko njene firme podrže Rusiju

Do upozorenja dolazi nakon što je državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao šefovima diplomatija EU i NATO-a da Peking veoma pomaže Moskvi posebno u svemirskoj tehnologiji
Američka ministarka preti Kini: "Značajne posledice" ukoliko njene firme podrže RusijuGetty © Photo by Ken Ishii - Pool/Getty Images

Sjedinjene Države su upozorile Kinu na "značajne posledice" ako njene kompanije podrže Moskvu u sukobu s Kijevom, što je jedna od najoštrijih poruka upućenih Pekingu, prenosi "Fajnenšel tajms".

"Ministarka finansija Dženet Jelen naglasila je da kompanije, uključujući one u Narodnoj Republici Kini, ne smeju da pružaju materijalnu podršku ratu Rusije protiv Ukrajine, te da će snositi značajne posledice ako to učine", saopštilo je Ministarstvo finansija SAD nakon razgovora u Guangdžou, gde se sastala s vicepremijerom Kine He Lifengom, guvernerom centralne banke i drugim zvaničnicima.

Po rečima trojice neimenovanih izvora, ovo upozorenje dolazi nakon što je državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao ministrima spoljnih poslova EU i NATO-a da Peking pomaže Moskvi "u zabrinjavajućem obimu" i pruža joj "alatke, savete i stručnu pomoć".

Blinken je posebno istakao kinesku pomoć ruskoj proizvodnji optičke opreme u svemirskoj tehnologiji, koja, po njegovim rečima, ne samo što doprinosi snazi Rusije već i preti drugim državama.

"Upozorenja su bila eksplicitna. Atmosfera u prostoriji se promenila, bilo je upečatljivo", piše "Fajnenšel tajms".

Od početka ruske Specijalne vojne operacije zapadne zemlje su uvele brojne pakete sankcija Rusiji ne bi li joj ekonomski naudili, te sprečili njeno napredovanje na frontu. Ali Moskva je uspela da održi svoju ekonomiju i da poveća svoju odbrambenu industriju velikim delom zahvaljujući proširenoj trgovini s Kinom, uvozu iz trećih zemalja tzv. robe dvostruke namene koja se može koristiti za proizvodnju oružja, kao i direktnim vojnim zalihama iz Severne Koreje i Irana.

"S Kinom smo bili jasni – vidimo da Rusija ima korist od robe koju joj kineske firme isporučuju. Kina je pak to negirala, naglasivši da je njihova politika da Rusiji ne pružaju vojnu podršku", izjavila Dženet Jelen, te dodala da veruje da je postignut napredak u vezi s određenim finansijskim institucijama koje su za SAD zabrinjavajuće.

image