Kultura

Filmski centar Srbije u Kanu predstavio srpsku kinematografiju

"Koristimo Kan kao odašiljač da svetu pokažemo koliko su srpski filmovi gledani na matičnoj teritoriji, ali i koliko je Srbija privlačna za dolazak stranih producenata", rekao je Ivan Karl
Filmski centar Srbije u Kanu predstavio srpsku kinematografiju© Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Filmski centar Srbije tradicionalno, na najznačajnijem marketu na svetu na Kanskom festivalu i ove godine predstavlja srpsku kinematografiju i mogućnosti saradnje inostranih produkcija s domaćom filmskom industrijom.

Osam zemalja Jugoistočne Evrope 15. put udružilo je snage u okviru krovnog paviljona, kako bi svoje nove produkcije predstavile ostatku filmskog sveta.

Katalog Filmskog centra Srbije – u kome je prezentovano 70 igranih, dokumentarnih i animiranih naslova – ukazuje na završene filmove, spremne za učešće na svetskim filmskim festivalima, na grupe naslova koji će biti gotovi u narednom periodu, ne zapostavljajući pri tome i ostvarenja uspešno prikazana u svetu od prošlogodišnjeg do ovogodišnjeg Kanskog festivala.

"Koristimo Kan kao odašiljač da svetu pokažemo koliko su srpski filmovi gledani na matičnoj teritoriji, ali i koliko je Srbija privlačna za dolazak stranih producenata, s obzirom na podsticaje koje naša država daje. Ovaj festival je jedan dobar prozor da svetu pokažemo istinu i mi zato, ovog puta u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, svim gostima paviljona, gostima Festivala, dajemo na uvid specijalno urađene materijale vezane za kulturnu baštinu naše južne pokrajine", navodi Ivan Karl, direktor Filmskog centra Srbije.

Regionalni paviljon okuplja potencijalne koproducente i filmske stvaraoce, sa mogućnošću razmene iskustava pronalaženja načina za realizaciju novih projekata.

"Pokušavamo da u razgovoru sa stranim producentima ukažemo na to da je Srbija jedna od izuzetno atraktivnih zemalja za snimanje stranih koprodukcija. Jer pored izuzetne količine veoma interesantnih lokaliteta, Srbija poseduje i nekoliko velikih i kvalitetnih studija i odličnu tehničku bazu", napominje Miroslav Lekić, predsednik UO Filmskog centra Srbije.

Među najnovijim projektima koji bi ovog leta i jeseni trebalo da stignu pred domaću i inostranu publiku su dokumentarni film Piksi Miloša Pušića, triler Misterija Saligija Petra Ristovskog, istorijska crna komedija Budi bog s nama Slobodana Šijana, drama Jugo Florida Vladimira Tagića, Sloboda i varvarizam Želimira Žilnika.

image