Kultura

Svečano otvoren filmski festival u Kanu: Počasna "Zlatna palma" za Meril Strip

Ove godine žirijem predsedava Greta Gervig, američka rediteljka i glumica koja je potpisala blokbaster "Barbi"
Svečano otvoren filmski festival u Kanu: Počasna "Zlatna palma" za Meril Strip© Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

Filmski festival u Kanu zvanično je otvoren uz defile filmskih autora i zvezda a u čast holivudske dive Meril Strip kojoj je uručena počasna "Zlatna palma" za, kako je obrazaloženo, "neizbrisivo mesto u istoriji kinematografije", preneli su svetski mediji.

Pored Meril Strip, počasnu "Zlatnu palmu" ove godine će dobiti i autor filmske sage "Ratovi zvezda" Džordž Lukas, kojem će nagrada biti uručena na kraju festivala, kao i Studio "Gibli" čuvenog japanskog majstora animacije, reditelja Hajaoa Mijazakija.

Festival je počeo projekcijom filma "Drugi čin", prenosi Rojters, navodeći da se glumačkoj ekipi ove francuske komedije na projekciji pridružila i legendarna američka glumica Džejn Fonda.

Ove godine žirijem glavnog programa predsedava Greta Gervig, američka rediteljka i glumica koja je potpisala blokbaster "Barbi".

U žiriju su, između ostalih, i glumice Lili Gledstoun, Ebru Džejlan i Eva Grin, glumci Pjerfrančesko Favino i Omar Si, rediteljka Nadin Labaki i scenarista i reditelj Hirokazu Koreda.

image