Kultura

Holivud više neće moći da zarađuje u Rusiji kao ranije

Ruski filmovi svih žanrova biće gledaniji sada kada su raširili krila, kaže programski direktor Moskovskog međunarodnog filmskog festivala
Holivud više neće moći da zarađuje u Rusiji kao ranijeGetty © Photo by Hannah Wagner/picture alliance via Getty Images

Kada se holivudski filmovi vrate u ruske bioskope, to neće biti pod nekadašnjim uslovima, dok će ruska ostvarenja raznih žanrova imati mnogo više prostora, izjavio je programski direktor Moskovskog međunarodnog filmskog festivala (MIFF) Ivan Kudrjavcev.

"Ranije je ruska kinematografija imala priličan udeo od 30 odsto na sopstvenom tržištu. Sada kada je Holivud nestao iz Rusije, 100 odsto je u našim rukama. Zato možemo da ponudimo gledaocima neke nove filmove. Ipak, vratiće se Holivud, uzeće deo tržišta za sebe, ali to neće biti kao pre", rekao je Kudrjavcev za "RIA Novosti" na MIFF-u, koji se održava u ruskoj prestonici 46. put, i traje do 26. aprila.

Podsetio je da je ruska publika sada više zainteresovana, između ostalog i za autorski film koji je sada "postao vidljiv" i počeo zavidno da zarađuje na blagajnama. Tako je film "Pravednik" Sergeja Ursuljaka zaradio više od 600 miliona rubalja na blagajnama, a "Vazduh" Alekseja Germana Mlađeg više od pola milijarde rubalja.

"Filmovi svih žanrova naših autora će biti gledaniji, sada kada su raširili krila", rekao je Kudrjavcev.

MIFF je jedan od najstarijih festivala na svetu, prvi put je održan 1935. godine, a predsednik žirija bio je reditelj Sergej Ejzenštajn. Od 1959. godine, ovaj festival A kategorije (uz one u Kanu, Veneciji, Berlinu i Tokiju) održava se redovno, a proteklih 20 godina njegov žiri su predvodili veliki svetski stvaraoci, među kojima i Emir Kusturica, Teo Angelopulos, Lik Beson, Kim Ki Duk, Alan Parker i dr.

U okviru ovogodišnjeg takmičarskog programa 46. MIFF-a održana je i svetska premijera filma "Bauk", novog dugometražnog igranog ostvarenja scenariste, reditelja i producenta Gorana Radovanovića.

image
VV inauguration
banner