Kultura

Svetska premijera filma "Bauk" u Moskvi: Snažna priča o NATO bombardovanju Srbije

Reakcija moskovske publike bila je dirljiva i snažna, sada se očekuju i one iz pera ruskih i međunarodnih filmskih kritičara, kao i žirija, koji će nagrade uručivati 26. aprila
Svetska premijera filma "Bauk" u Moskvi: Snažna priča o NATO bombardovanju Srbije© Григорий Сысоев / РИА Новости

U prepunoj dvorani "Oktobar", u okviru takmičarskog programa 46. Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi, održana je svetska premijera "Bauka", novog dugometražnog igranog filma scenariste, reditelja i producenta Gorana Radovanovića.

Pred publikom ovog festivala A kategorije, a prethodno i pred filmskim novinarima na konferenciji koja je trajala više od sat, osim Radovanovića predstavili su se i producent Jesenka Jasniger i Miloš Biković, producent i glumac u ovom filmu, koji na suptilan i upečatljiv način govori o ratu i materinstvu i o posledicama rata na najranjiviji deo društva – decu.

Komisija Filmskog centra Srbije je u obrazloženju svoje odluke da podrži ovaj projekat istakla da je "Bauk" snažna i višeslojna priča o NATO bombardovanju Srbije 1999. godine. Scenario, koji sadrži sve što je neophodno za uspešan film: snažnu priču, angažovanost, dramu, emotivni naboj, opisan je kao poetska studija o pobuni protiv agresije koja govori čistim, jasnim i neokaljanim jezikom dečjeg posmatranja sveta.

Radovanovićev film, umesto senzacionalizma i uobičajenih televizijsko-dokumentarnih scena razaranja, nudi intiman i duboko ljudski pristup. Iz tog razloga "Bauk" doseže nivoe univerzalnosti. Ova priča se mogla desiti u bilo kojoj zemlji gde je harao ili još hara rat, ali se nažalost i te kako tiče nas.

Put od scenarija do filma bio je dug i produkcijski trnovit, obuhvatio je i godine kovida 19, ali ga je Goran Radovanović stoički prošao.

"Bauk", koji je naslov dobio prema istoimenoj Geteovoj pesmi što govori o dečjem strahu, baštini uticaje i rešenja iz autorskih opusa Paradžanova i Tarkovskog, ali je i delo vrlo osobenog vizuelnog stila čemu je doprinela fotografija velikog ruskog umetnika Vladislava Opeljanca, direktora fotografije i u filmovima Nikite Mihalkova i Andreja Serebrenikova.

Reakcija moskovske publike bila je dirljiva i snažna, piše "Politika", sada se očekuju i one iz pera ruskih i međunarodnih filmskih kritičara prisutnih na 46. Moskovskom festivalu, ali i reakcije žirija, čiji je predsednik čuveni islandski reditelj Fridrik Tor Fridrikson a među članovima i srpski reditelj i glumac Radoš Bajić, koji će nagrade uručivati 26. aprila.

image
VV inauguration
banner