Kultura

Kako su Ukrajina i HBO poništili Bikovića?

"Nikome ko se bavi našim poslom nije prijatno da čuje pred kakav su izbor stavili Miloša. Ovo je nečuveno delo koje izaziva jezu u svakom čovekoljubivom biću", ocenio je za RT Balkan glumac Radivoje Bukvić
Kako su Ukrajina i HBO poništili Bikovića?Getty © Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

Trijumf besmisla i poraz umetnosti koji stvara ozbiljan presedan - tako je srpski glumac Miloš Biković opisao situaciju u kojoj se našao nakon što je, posle manipulativne kampanje Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, producenatska kuća HBO odučila da mu oduzme ulogu u seriji "Beli lotus".

Brojne ličnosti iz filmske i televizijske industrije osudile su ovaj napad na pravdu i slobodu i pružile su podršku Bikoviću.

Kako je za RT Balkan ocenio naš glumac Radivoje Bukvić, koji je i sam neretko deo stranih projekata i produkcija, posredi je veliki udarac za slobodu izbora u umetnosti.

"Nikome ko se bavi našim poslom nije prijatno da čuje pred kakav su izbor stavili Miloša. Ovo je nečuveno delo koje izaziva jezu u svakom čovekoljubivom biću", smatra Bukvić. 

Naime, zvanični Kijev je, usred krize izazvane greškom oborenog ruskog aviona Il-76 u kome je poginulo 65 ukrajinskih vojnika, smatrao za shodno da se pozabavi "problemom" srpskog glumca i popularne holivudske serije. 

"Miloš Biković, srpski glumac koji podržava Rusiju od početka invazijeu punom obimu, sada će igrati u trećoj sezoni HBO serije 'Beli lotos'", objavilo je pre nešto više od nedelju dana ukrajinsko ministarstvo na društvenoj mreži Iks.

Objavu je pratio montirani snimak Bikovića u kojem se prepliću njegove filmske uloge i replike iz scenarija sa izjavama o Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu od pre nekoliko godina, a Biković je tom prilikom nazvan "osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo".

U narednim danima priču su prenosili najuticajniji strani mediji, a Biković i HBO se nisu oglašavali. Komentari i reakcije na situaciju su, kako na društvenim mrežama tako i u zapadnim medijima prevashodno bili na strani srpskog glumca, ocenjujući da ovo nije tema kojom bi trebalo da se bavi Kijev i uočavajući brojne manipulativne taktike koje je koristilo ukrajinsko ministarstvo na Iksu. 

Ipak, HBO nije želeo da rizikuje, te je ova producenatska kuća poklekla pod pritiskom i kratko saopštila - "Odlučili smo da se rastanemo sa Milošem Bikovićem i njegova uloga će biti dodeljena nekom drugom".

Biković je, sa druge strane, istakao da se "neće poklanjati narativu koji ugrožava njegov integritet".

"Birajući da bude umetnik, čovek preuzima na sebe esnafsku obavezu da pravi mostove među ljudima i narodima, a ne međe. Ispred Miloša je stavljen uslov da bira stranu u ukrajinsko-ruskom sukobu da bi dobio ulogu koja mu je pripala kastingom", navodi Bukvić.

Kako objašnjava naš sagovornik, "saosećanje koje Biković kao čovek i umetnik ima prema svim nevino postradalim ljudima u tom bratoubilačkom ratu učinilo je da zanemi pred tom ponudom".

Površna i jeftina politička propaganda pokazala se u ovom slučaju većom od istine i umetnosti. Iako su svi koji upozoravaju da je slučaj Ukrajina protiv Bikovića ozbiljan presedan u pravu, čini se da se previđa činjenica da je posredi zapravo krajnji stadijum kulture poništavanja (cancel culture) koja je na Zapadu aktuelna već nekoliko godina. 

Umetnici povezani sa Rusijom su na svojoj koži osetili svu nepravdu i besmisao ovog sistema isključivanja (čak i potencijalnih) neistomišljenika. Ukoliko su toliko smelo mogli da otpuste Valerija Gergijeva i Anu Netrepko, najboljeg dirigenta, odnosno soprana na svetu, ili da "kenseluju" Dostojevskog i ruski balet, zbog mladog glumca iz Srbije ih sigurno nije preterano zabolela glava.

Podsećamo, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije oštro je reagovalo povodom potpuno neosnovanih tvrdnji ukrajinskog ministarstva inostranih poslova, napomenuvši da Ustav Srbije garantuje slobodu naučnog i umetničkog stvaralaštva, a da tradicija kulturnog delovanja u Srbiji ima dugu istoriju.

Nakon Bikovićeve objave na društvenim mrežama kolege i saradnici su mu poručili da "ostane slobodan".

"Kao neko ko je odrastao na američkoj kinematografiji i pop kulturi, pitam se koji su dometi i granice 'kensl' kulture... Gde počinje i gde se završava umetnička sloboda? Nisam mogao ni da zamislim da će jedna takva produkcija, kao što je HBO sebi dozvoliti da im jedna država određuje kasting? Da im se meša u rad? U umetničkoj slobodi reditelja kao što je Majk Vajt? Miloš je dobio ulogu zato što je talentovan glumac, a izbačen je posle pet dana zbog tvita Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, koje je iznelo maliciozne i neutemeljene izjave. Velika podrška za mog brata i prijatelja. Ostani slobodan", poručio je Bikoviću reditelj "Južnog vetra", Miloš Avramović.

image