Kultura

Biković: Rusija je izabrala mene, a sve je počelo od ruske književnosti (VIDEO)

Srpski glumac je govorio o vezi sa Rusijom, porodici i onome što stranci obavezno moraju da posete kada dođu u Srbiju i Beograd
Biković: Rusija je izabrala mene, a sve je počelo od ruske književnosti (VIDEO)© РТ Балкан

Rusija je izabrala mene, a moja ljubav i brak sa Rusijom započeli su kroz rusku književnost, rekao je srpski i ruski glumac Miloš Biković na predavanju "Srbin sa ruskom dušom" u okviru Svetskog festivala mladih u Sočiju.

Učesnici festivala iz čitavog sveta dočekali su našeg glumca i klicali mu. Red za ulaz na njegovo predavanje bio je duži nego što su organizatori očekivali, pa je Miloš odvojio vreme da pozdravi i one koji nisu uspeli da uđu u salu.

"Svakoj ženi koja je rodila dete treba dići spomenik", poručio je slavni glumac, s obzirom da je tema dana na festivalu mladih "Sačuvajmo porodicu za buduće generacije". Biković kao "umorni novopečeni otac", kako je sebe nazvao, imao je prilike da uvidi koliku žrtvu daju majke.

Govoreći o mestima koja treba posetiti u Beogradu, Biković je ukazao na pravoslavnu crkvu Ružicu na Kalemegdanu.

"Ako uđete unutra primetićete na samom ulazu dva spomenika srpskom junaku. Jedan je iz srednjeg veka a drugi iz Prvog svetskog rata. Napravljeni su od metala sa portreta Franca Jozefa", naveo je Biković u razgovoru sa učesnicima festivala.

Spomenik austrijskom caru su najpre hteli da postave u centar Beograda, ali mu je tok istorije odredio drugačiju sudbinu, te su od njega napravili spomenik srpskom vojniku koji je postradao u Prvom svetskom ratu, objasnio je Miloš.

"U crkvi se nalazi i luster napravljen od metaka, topovske municije i sablji srpskih oficira, te simbolično svedoči da oružje treba da donosi svetlost a ne smrt", dodao je Miloš i podsetio da je crkvu oslikao ruski umetnik Andrej Bicenko.

Srpski glumac, koji podjednako radi i snima i u Srbiji i u Rusiji, poručio je mladima da obavezno probaju srpsku kuhinju i noćni život, ali da ne zaborave na srpske manastire koji datiraju još iz 14. veka.

Od istorijskih ličnosti, Miloš Biković bi voleo da igra svetog kneza Aleksandra Nevskog.

"Bilo bi mi interesantno da igram svetog Aleksandra Nevskog, ali sve bi zavisilo od scenarija. Sve zavisi od toga šta piše u scenariju koji dobijem", precizirao je glumac.

Upitan koji mu je najznačajniji projekat, Biković nije mogao da izdvoji samo jedan.

"Postoji nekoliko projekata koji su bili stvarno uspešni, i neki koji su mi doneli popularnost, neki su bili važni za mene samog. Recimo 'Krila imperije'. S druge strane, filmovi 'Hotel Eleon', 'Sluga' i 'Magomajev' su se izuzetno dopali publici", ukazao je.

Milošu se na predavanju zahvalila devojka Vanja iz Srbije, koja je, kako je rekla, postala svesna koliko Bikovića cene u Rusiji tek nakon što se doselila.

"Hvala što tako lepo predstavljaš našu državu", poručila je devojka glumcu, a on joj se poklonio i zagrlio je.

image