Kultura

Beogradsko dramsko pozorište proslavilo 77 godina rada: Bikoviću nagrada "Tatjana Lukjanova"

Specijalne nagrade za partnersku igru dodeljene su Ivi Ilinčić i Svetozaru Cvetkoviću u "(Pra)faustu", a priznanje za umetničko ostvarenje rediteljki predstave "Tiho tiše" Ani Janković
Beogradsko dramsko pozorište proslavilo 77 godina rada: Bikoviću nagrada "Tatjana Lukjanova"© Tanjug/RADE PRELIĆ

Dan Beogradskog dramskog pozorišta, kao i 77. rođendan tog teatra, proslavljen je dodelom godišnjih priznanja i podsećanjem na sve umetnike koji su stvarali istoriju pozorišta na Krstu proteklih decenija, postavljajući temelje za savremene generacije, ali i one koje će tek doći.

Nagrada za višegodišnji doprinos nosi ime Tatjane Lukjanove, jedne od legendarnih glumica ove kuće, a ove godine pripala je glumcu Milošu Bikoviću.

"Veoma se radujem današnjem danu, jer sam prve korake napravio u ovom pozorištu, igrajući sa sa velikim Draganom Nikolićem na sceni. Imao sam, doduše, samo jednu repliku. Tada za više nisam ni bio", rekao je Biković.

"Posmatram ovo pozorište od svoje 14. godine, a sada imam 36. Radujem se što dobija na snazi, sjaju, zdravlju. Što je zaposlilo mnogo mladih ljudi i dovelo mnogo talentovanih kolega iz regiona. BDP postaje mesto susreta, mesto gde se duh i telo u stvaralačkom zagrljaju trijumfuju. Hvala svima koji su nam pomogli da teatar stavimo u prvi plan u ovom vremenu besmisla, kada se umetnost bori za svoje mesto i pažnju koja mu pripada", dodao je.

Specijalne nagrade za partnersku igru dodeljene su Ivi Ilinčić i Svetozaru Cvetkoviću u "(Pra)faustu", priznanje za umetničko ostvarenje rediteljki predstave "Tiho tiše" Ani Janković, Žiga Divjak dobio je nagradu za autorski projekat "Budućnost", dok je glumac Ozren Grabarić briljirao u dve uloge - Mefista u "(Pra)Faustu" i naslovne u "Švejku".

"Na današnji dan sećamo se svih kojih više nema a stvarali su BDP, kao i dragog Jagoša Markovića čiji smo kutak napravili na mestu gde je obično ostavljao svoj bicikl, uz dve fotografije iz njegovih predstava - 'Sumrak bogova' i 'Divlje meso'. I njegov citat da je 'pozorište prečica do ljudskih duša'. Postavili smo bicikl u ambijentu njegovih omiljenih elemenata, a to su praktikabl i reflektor...", sa puno emocija obratio se gostima Jug Radivojević, direktor BDP.

"Večeras ćemo se setiti i postradale dece iz 'Ribnikara' i njihovog čuvara Dragana, jer smo premijeru 'Gidionovog čvora' posvetili njima. Da podsetim, prošle godine smo odigrali više od 330 predstava u kući, više od 50 na gostovanju. Želimo da BDP, kao najstarije gradsko pozorište, osnovano 12. avgusta 1947. bude pravi reprezent grada i zemlje. Zato moramo dizati lestvicu svake godine i ići u korak sa najboljima. Verujem da to i radimo", dodao je.

image