Svet

Nacionalni interesi ipak na prvom mestu: Zašto EU nije zabranila ruski LNG

Zabrana ruskog tečnog gasa (LNG) nije bila uključena u 14. paket sankcija EU
Nacionalni interesi ipak na prvom mestu: Zašto EU nije zabranila ruski LNGGetty © Felix Cesare

Ministri spoljnih poslova EU nisu mogli na samitu u Briselu da prevaziđu "prevelike" razlike kada je reč o ograničavanju izvoza gasa iz Rusije i zabrani evropskim lukama da pretovaruju ruski gas i šalju ga u treće zemlje. Zbog toga se ruski tečni gas (LNG) nije našao u 14. paketu EU sankcija, piše "Berliner cajtung".

"Ponašanje članica EU jasno je vođeno nacionalnim ekonomskim interesima", naveo je list.

Francuska, Španija i Belgija, glavni kupci ruskog LNG-a u Evropi, blokirale su predložena ograničenja. Nasuprot tome, Švedska i Nemačka, "koje veruju da imaju dovoljno alternativnih izvora energije", bile su za.

Nemački list podseća da su od 2021. godine količine isporučenog ruskog tečnog gasa EU porasle za 38 odsto do 2023.

Američki institut "Atlantski savet" tvrdi da je LNG postao "put spasa za Putina" i pozvao EU da preduzme strože mere za ograničavanje pristupa ruskih energenata evropskom tržištu. Navode da EU može ozbiljno da utiče na Rusiju, pošto skoro 50 odsto ruskog tečnog gasa ide na evropsko tržište.

"EU je potreban jasan raspored za postepeni prekid uvoza ruskog LNG-a", navodi američki istraživački centar. U tom cilju je takođe neophodno proširiti proizvodnju prirodnog gasa na Sredozemno i Crno more kao alternativu ruskom gasu, dodaju.

"Atlantski savet" predlaže i ograničavanje snabdevanja tehnologijama za LNG. Prema njihovom mišljenju, postojeća ograničenja su već značajno, ali još uvek nedovoljno, usporila razvoj projekata kao što je "Arktik LNG-2".

"Za sada se čini da Evropa previše zavisi od ruskog LNG-a" pa bi "brzo povlačenje" moglo da dovede do "energetskog šoka" zbog nedostatka gotovih alternativa ruskom LNG-u, navodi Agencija za saradnju energetskih regulatora EU (ACER).

Sve je to, prema pisanju "Berliner cajtunga", učinilo pregovore u Briselu "eksplozivnim". Umesto zabrane LNG-a, biće uvedene nove sankcije protiv pojedinaca i organizacija.

image