Svet

Bivši analitičar CIA: Mirovni samit u Švajcarskoj je beskoristan

Bez Bajdena, posredovanja Kine i Rusije, konferencija o Ukrajini neće ništa postići
Bivši analitičar CIA: Mirovni samit u Švajcarskoj je beskoristan© Chip Somodevilla/Getty Images

Mirovni samit o Ukrajini, koji će se održati u junu u Švajcarskoj, neće doneti nikakve rezultate i biće potpuno beskoristan bez glavnog pristalice Kijeva Džozefa Bajdena, posredničkih napora Kine i "naravno Rusije", uverava bivši analitičar CIA Rej Mekgavern u intervjuu za "Dajalog vorks".

"Ako mislite da će ova mirovna konferencija u Švajcarskoj, koja će se održati sredinom juna, 15. i 16, doneti bilo kakav rezultat, na to možete da zaboravite. Kinezi su odlučili da ne dođu. Neće doći ni predsednik SAD. Šta se nadate da ćete tamo postići? Rusija, naravno, nije ni pozvana. Dakle, šta želite da postignete", pita Mekgaveri organizatore mirovnog samita.

Rusija je, prema njegovim rečima, i dalje spremna da pregovara – ali ne sa ovim "nelegitimnim timom", ukazujući time da je predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom nedavno istekao mandat. Uz to, siguran je sagovornik kanala "Dajalog vorks", uslovi pregovora ne zadovoljavaju Amerikance.

"Hoće li Bajden moći da pristane na ovo? Mislim da postoji 90 odsto šanse da neće. Zašto? Zato što je okružen Nulandovom, Lindzi Grejem, predsednikom Predstavničkog doma Majkom Džonsonom i mnogim članovima Kongresa koji govore kako se pobeda mora postići vojnim putem, kako se mora udariti na Rusiju, a Ukrajini dati oružje koje može da upotrebi da na nju udari", uveren je Grejem.

image