Svet

Ako mislite da Bajden ima problema, pogledajte Trudoa

Kanadski lider ima za sobom niz skandala, koji su gotovo uništili njegov imidž
Ako mislite da Bajden ima problema, pogledajte TrudoaGetty © Minas Panagiotakis

Kanađani su se umorili od dosadašnjeg premijera Castina Trudoa, a njegovi izgledi da ponovo pobedi na izborima toliko su sumorni da mnogi članovi Liberalne stranke zahtevaju da se povuče, izveštava "Politiko".

Da bi preokrenuo situaciju u svoju korist i osvojio četvrti mandat, Trudo mora da se suoči sa Konzervativnom strankom i njenim liderom Pjerom Poalivrom.

Problem je u tome što ništa što je do sada uradio da poboljša svoj položaj nije uspelo.

Trudoove poteškoće podsećaju na teškoće predsednika SAD Džozefa Bajdena i mnogih zapadnoevropskih lidera, koji se suočavaju sa velikim nezadovoljstvom birača, primećuje ovaj list.

Osim toga, kanadski lider ima za sobom niz skandala, koji su gotovo uništili njegov imidž.

Kako smatra Kuito Megi iz kompanije "Mejnstrit risrč", koja je sprovela najnoviju anketu, mnogi Kanađani su se jednostavno zamorili od Trudoa.

"Više nije važno šta on uradi ili kaže", dodao je Megi. "Niko ga više ne sluša, a to je zapravo poruka", ističe on.

Trudo je organizovao Bajdenovu posetu Kanadi, a potom i posetu ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog. "Ipak, ništa od toga nije promenilo postojeći trend", primetio je jedan stručnjak.

Sadašnji premijer Kanade ne pokazuje nameru da odstupi. Izbori bi mogli biti raspisani i pre jeseni 2025.

Da li će Trudo ostati na čelu broda koji tone?

Poalivr je nedavno rekao da je Kanada "slomljena zemlja" i da je za sve kriv Trudo. Premijer mu je odgovorio da je njegov politički motiv "borba protiv populizma, besa i podela koje su rasprostranjene širom sveta".

"Ne mogu da sa sada povučem iz borbe", dodao je.

Za to vreme, rejting njegovog glavnog rivala sve više raste. U političkom smislu, on oličava sve vrednosti kojima se Trudo suprotstavlja.

Kako je izjavio visoki funkcioner Liberalne stranke, koji je želeo da ostane anoniman, Trudo u Poaljevru vidi nekog ko će pokušati da uništi sve što je on postigao.

Trudo i njegova stranka ga dovode u vezu sa Donaldom Trampom. Oni ga napadaju i zbog toga što ga podržava "teoretičar zavere" Aleks Džons.

Politička elita u zemlji već mesecima nagađa ko bi mogao da zameni premijera. Senator Persi Daun, bivši viši savetnik bivšeg premijera Žana Kretjena, pozvao je Trudoa da se povuče još pre godinu dana.

Ranije ove godine, poslanik Ken Mekdonald predložio je ponovne izbore u Liberalnoj stranci, dovodeći u pitanje poverenje koje unutar partije uživa Trudo.

Za sada, nije jasno ko bi mogao biti naslednik lidera. Ali, pre ili kasnije neko će morati da zameni Trudoa, a ministarka finansija Kristija Frilend ima najveće šanse.

Trudo je nedavno obišao zemlju da bi predstavio svoj plan za budžet, ali time nije napravio preokret.

Trudoova situacija će se samo pogoršati do jeseni.

Kako je rekao Brus Anderson iz firme "Spark": "Ako Liberalna partija za godinu dana nastavi da zaostaje, da li zaista mislite da neće želeti da se nešto suštinski promeni? Ne verujem da politika tako funkcioniše."

image