Svet

Ovo je ludilo: Kanada usvaja orvelovski zakon protiv govora mržnje

Novi zakon daće policiji ovlašćenje da retroaktivno pretražuje internet u potrazi za "govorom mržnje" i hapsi prestupnike
Ovo je ludilo: Kanada usvaja orvelovski zakon protiv govora mržnjeGetty © NurPhoto / Contributor

Vlada Džastina Trudoa (onog istog koji je sa žarom aplaudirao nacisti – veteranu Vafen SS divizije Jaroslavu Hunki) predstavila je novi zakon koji bi trebalo da zaštiti ljude, a naročito decu, od govora mržnje na internetu.

Nacrt zakona šokirao je javnost zbog retroaktivnog "momenta". Naime, na osnovu "orvelovskog" zakona C-63, kanadska policija imaće pravo da pretražuje internet u potrazi za govorom mržnje i hapsi prestupnike, čak i ako su delo učinili pre uvođenja zakona.

U suštini, sve što je rečeno u prošlosti sada može da bude upotrebljeno protiv vas, u skladu sa današnjim "standardima", rekla je istoričarka dr Mjurijel Blejv i nazvala ovaj ovaj drakonski zakon potpuno "ludim".

Sa njom se složio i preduzetnik Ilon Mask koji je na Iksu skrenuo pažnju na ovaj kanadski problem.

"Ako je tačno, ovo je ludilo", naveo je on.

U razgovoru za "Revolver", istoričarka Blejv je rekla da zakon "bukvalno pljuje u lice svim zapadnim pravnim tradicijama", a posebno onoj o kažnjavanju samo ako prekršiš zakon koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela.

"Drugim rečima, to je poziv arheolozima da daju sve od sebe, sa izgledima za nagradu od 20.000 dolara ako naiđu na prljavštinu. Jedini način da se zaštitite je da prođete kroz sve svoje naloge na društvenim mrežama i pažljivo izbrišete bilo šta kontroverzno što ste ikada rekli", istakla je ona.

Istoričarka ipak upozorava da ni to ne štiti od jedne "distopijske" klauzule u zakonu. "Ako sudovi veruju da ćete verovatno počiniti 'zločin iz mržnje' ili širiti 'propagandu mržnje', možete biti stavljeni u kućni pritvor, a vaša sposobnost da komunicirate sa drugima preko telefona ili kompjutera bila bi ograničena", poručila je ona.

Zakon je bio zamišljen da zaštiti decu od govora mržnje na internetu, ali je umesto toga uništio slobodu govora u zemlji koja se vodi kao jedna od "demokratskijih".

Za sada nije jasno da li će se i sam Trudo naći na udaru svog zakona budući da se kanadski premijer bar tri puta maskirao u crnca, obojivši svoje lice u crno ili braon – što politički korektna javnost doživljava kao rasističku karikaturu.

image