Svet

24 od 32: Koje NATO članice (ne) odobravaju napad na Rusiju?

U Sofiji su 24 članice NATO-a usvojile deklaraciju kojom se obavezuju da će Ukrajini pružiti sve "u ime demokratije"
24 od 32: Koje NATO članice (ne) odobravaju napad na Rusiju?Getty © Sean Gallup

Dvadeset četiri članice NATO-a su u utorak u Sofiji usvojile deklaraciju prema kojoj više neće postojati nikakva ograničenja u upotrebi zapadnog oružja protiv ciljeva na ruskoj teritoriji, prenosi "Euraktiv".

U Sofiji su 24 od 32 članice NATO-a usvojile deklaraciju kojom se obavezuju da će Ukrajini pružiti sve što je moguće "u ime demokratije".

"Došlo je vreme da preispitamo ograničenja u upotrebi zapadnog oružja u vojne svrhe u Rusiji", izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posle sastanka sa bugarskim premijerom Dimitrom Glavčevim.

Kako je rekao predstavnik Britanije na samitu: "Moramo priznati da Ukrajina upravo sada gubi ovaj rat. Ne možemo da govorimo Ukrajini da ne ispaljuje svoje rakete na Rusiju, koja ispaljuje svoje rakete na Kijev."

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije upozorio da Zapad rizikuje direktnu konfrontaciju sa Rusijom i upozorio na mogućnost izbijanja globalnog rata ukoliko Zapad dozvoli Ukrajini da napadne ciljeve na ruskoj teritoriji.

SAD su nekoliko puta ponovile da ne podstiču Ukrajinu da koristi zapadno oružje protiv Rusije. Britanski "Ekoniomist" je primetio da su izjave Stoltenberga usmerene protiv predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji se protivi ovoj ideji.

Ideji se snažno protivi i Nemačka i Belgija. Kako je u utorak izjavio premijer Belgije Aleksandar De Kru, belgijsko oružje je namenjeno samo za upotrebu na teritoriji Ukrajine.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je u nedelju, u razgovoru za italijansku televiziju, upozorila je da zemlje članice treba da postupaju "oprezno".

Na pitanje da li Španija odobrava upotrebu zapadnog oružje na teritoriji Rusije španski premijer je odgovorio samo da će ova Zemlja "pružati pomoć Ukrajini koliko to bude potrebno."

Mađarska i Slovačka se već duže protive slanju naoružanja u Ukrajinu, tvrdeći da to samo raspiruje i produžava rat u Ukrajini.

Ostaje pitanje koja je osma NATO država koja se protivi ukidanju ograničenja u upotrebi zapadnog oružje protiv Rusije.

Nepoznat je, barem za sada i stav Crne Gore. Vesti o stavu 29. članice ne mogu se naći u medijima, na zvaničnim ili na nezvaničnim sajtovima Crne Gore.

Tokom NATO foruma, privremeni premijer Bugarske Glavčev nije propustio da naglasi da "nikad nije bilo reči o slanju bugarskih vojnika u Ukrajinu."

image