Svet

Lukašenko: Bližimo se vrućoj fazi sukoba, izloženi smo neviđenom pritisku Zapada

Beloruski predsednik otkrio je detalje razgovora sa Vladimirom Putinom kao i iz kojih razloga se Evropljani plaše Amerikanaca
Lukašenko: Bližimo se vrućoj fazi sukoba, izloženi smo neviđenom pritisku Zapada© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Belorusija je izložena najvećem pritisku Zapada u novijoj istoriji, a to se odnosi i na informacioni pritisak koji predstavlja uvod u vruću fazu sukoba, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

"Ne opuštamo se. Maksimalno smo usredsređeni na pretnje. I dalje smo podvrgnuti hibridnom pritisku Zapada – najvećem u novijoj istoriji", ukazao je beloruski predsednik.

Kako je objasnio, u pitanju je politički pritisak koji sprovode promovisanjem antibeloruskog stava na međunarodnom političkom polju, zatim informacioni, koji sprovode radikalizacijom ekstremističkih platformi, ekonomski – uvođenjem novih paketa sankcija, kao i vojni – pokušajima da se Belorusija uvuče u vojne sukobe.

Činim sve kako u zemlji ne bi bilo rata, poručio je predsednik i dodao: "Ne želim nikakav rat i siguran sam da većina Belorusa takođe ne želi."

Kako je rekao, odgovornost vlasti i predstavnika medija je ista za sve – da se spase zemlja i očuva mir.

"Juče, dok sam se spremao za susret sa vama, pokušao sam da se setim kada su se u našem rečniku pojavili pojmovi 'informacioni rat', 'mentalni rat', 'fejk', 'post-istina' i drugi. Odgovor je – sasvim nedavno, bukvalno pre nekih šest do sedam godina. A koliko su stare te pojave? Nećemo računati. Verovatno onoliko koliko živi čovek", konstatovao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, u Belorusiji treba pojačati propagandu i kontrapropagandu, kao i ideološki rad, s obzirom da se i Zapad služi istim sredstvima, nazivajući to "piarom".

EU želi okončanje rata, ali strahuje od SAD

Evropa shvata da rat u Ukrajini nije neophodan, ali se plaši suprotstavljanja Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na Forumu beloruske medijske zajednice, prenosi Belta.

Stavovi zemalja EU i SAD se po mnogim pitanjima ne poklapaju, primetio je beloruski predsednik i kao primer naveo situaciju u Ukrajini.

"SAD i EU po ovom pitanju imaju različite ciljeve", navodi Lukašenko i objašnjava da Amerikanci ne haju za stavove zvaničnika Evropske unije i njihov interes za brzo rešavanje sukoba, s obzirom na to da se rat ne vodi na njihovoj zemlji.

Evropljani slušaju Ameriku jer se plaše, zaključio je Lukašenko.

"I sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sam razgovarao o ovome. Pitali smo se zašto se Evropljani plaše Amerikanaca. Po svemu sudeći, razlozi su pre svega ekonomske prirode, jer evropske države potpuno zavise od Sjedinjenih Američkih Država", objasnio je šef države.

image