Svet

Američki analitičar: Vašington će probati da pridobije Srbe da uđu u NATO

Želja američke administacije je da odvoji Srbiju od ruskog i kineskog uticaja
Američki analitičar: Vašington će probati da pridobije Srbe da uđu u NATO© Tom Brenner/Getty Images

Sjedinjene Amaričke Države žele da se pregovori Beograda i Prištine nastave, kako bi obe strane ušle u Evropsku Uniju, navodi direktor odeljenja Inostrana politika u fokusu, u Institutu za političke studije u Vašingtonu Džon Fefer.

"Bajdenova administracija bi volela da vidi da se Srbija udalji od Rusije i Kine i odlučnije se približi Zapadu. U budućnosti, SAD će postepeno da smanjuju svoju angažovanost na Balkanu u korist EU. Vašington će nastojati da pridobije Srbiju da se uključi u NATO što će biti teško pošto većina Srba gleda negativno na taj savez", ističe Fefer u razgovoru za "Politiku".

Fafer navodi i da se demokrate i republikanci u Americi uopšteno slažu po pitanjima Ukrajine i Gaze, što pokazuje i to što su nedavno, velikom većinom glasova u Predstavničkom domu usvojeni predlozi  o obezbeđivanju vojne pomoći Kijevu i Izraelu.

"Uprkos brojnim odlaganjima i polarizovanoj politici postoji značajan konsezus po tim pitanjima, iako, naravno, ima izvesne interne nekoherentnosti u pogledu ovog konsenzusa. SAD su veoma kritične prema ruskoj invaziji u Ukrajini, i sankcionisale su Moskvu, ali istovemeno brane Izrael i obezbeđuju mu vojnu pomoć. Bajdenova administracija cilja na veliki sporazum na Bliskom istoku, odnosno diplomatsko priznanje Izraela (prvenstveno od Saudijske Arabije), uz stvaranje neke vrste palestinske države sa privremenim prekidom vatre", ukazuje Fefer dodajući da se takav "veliki sporazum" Rusiji ne nudi.

Postoji, kako on navodi, značajna zabrinutost da bi ukrajinski konflikt mogao da pređe u nuklearni rat.

"S obzirom na nedavni napredak ruskih snaga na bojnom polju, opasnost od ovakvog scenarija je smanjena, pošto je rusko korišćenje taktičkog nuklearnog oružja zasnovano na pretpostavci da su njihove snage priterane u ćorsokak. Važna je i činjenica da i kod Rusa postoji averzija prema direktnom sukobu sa NATO-om, pošto se smatra da bi ulazak NATO-a u ukrajinski sukob daleko više otežao poziciju Rusije. U suštini da bi sprečila ovaj scenario Rusija je koristila nuklearne pretnje", ističe Fefer.

Sagovornik "Politike" osvrnuo se i na američke predsedničke izbore, napominjući da su imigracija, ekonomija i godine kandidata njihove glavne teme.

Spoljnopolitička pitanja kao što su ratovi u Gazi i Ukrajini možda bi trebalo da igraju veću ulogu, ali, prema Feferovim rečima, američki birači fokusiraju se koliko im je pun novčanik, ili na karakter ličnosti kandidata.

image