Srbija i Balkan

Programski direktor Valdajskog kluba: Zašto Zapad mrzi Srbiju podjednako kao Rusiju

Stav Zapada prema Srbiji i njenom narodu je zaista zanimljiv jer odražava iracionalnu mržnju koju nije lako objasniti, smatra Timofej Bordačev
Programski direktor Valdajskog kluba: Zašto Zapad mrzi Srbiju podjednako kao RusijuGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Savremena međunarodna politika zapadnih zemalja ponekad poprima potpuno apsurdan karakter, piše programski direktor Valdajskog kluba Timofej Bordačev koji se osvrnuo na odluku Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) da odobri članstvo samoproglašenog "Kosova" u Savetu Evrope.

"Podsetimo se da je reč o teritoriji koja nije država koju priznaju svi članovi međunarodne zajednice, uključujući i mnoge same učesnike PSSE. Pored toga, njeni prvaci se s pravom sumnjiče za međunarodnu kriminalnu aktivnost najgore vrste", navodi ruski analitičar u tekstu objavljenom na RT, uz pitanje - da li bi to trebalo ikoga da čudi?

Odavno nije tajna da su sve takozvane panevropske organizacije praktično postale instrumenti Sjedinjenih Država i Evropske unije, čija je jedina svrha da promovišu neke od njihovih politika u ostatku sveta, navodi Bordačev. 

"Drugim rečima, koristi se apsolutno sve da se stvori beskrajan pritisak na one sa kojima se SAD i EU trenutno obračunavaju", ističe ruski politikolog.

Nije iznenađujuće što sve institucije i sporazumi u kojima Zapad ima dominantnu poziciju vremenom gube prvobitni formalni smisao, navodi Bordačev, i dodaje da se malo ko u Vašingtonu, Briselu, Berlinu ili Parizu zaista seća zašto su stvoreni OEBS ili Savet Evrope.

"Mi u Rusiji, kao i mnogi drugi, nekada smo iskreno verovali da se međunarodna politika može razvijati u skladu sa novim principima nakon Hladnog rata. Ali ispostavilo se da to nije tako", piše programski direktor Valdajskog kluba.

I dok je Zapad svestan svog neodgovornog ophođenja, on se ujedno ponaša kao da je ostatak sveta zaostao ne čak ni u XIX, već u XVIII ili XVII veku. 

"Povrh toga, Balkan je zaista posebna tema za Brisel i Vašington. Ako je Zapad ciničan u pogledu svog posthladnoratovskog nasleđa, onda je dvostruko ciničan u odnosu na bivšu Jugoslaviju", smatra Bordačev.

Stoga, takođe ne treba da čudi "što je banda trgovaca organima primljena u Savet Evrope".

"Ovo je sasvim prirodno, nakon svekolike podrške koju su baltički režimi dobili od Brisela i Vašingtona. Njihova politika prema manjinama i slobodi u osnovi je slična najradikalnijim primerima od pre 100 godina", navodi ruski analitičar.

Nezavidna pozicija srpskog rukovodstva

Timofej Bordačev ne smatra verovatnim da će se Beograd povući iz PSSE kao što je zaprećeno, pre svega zbog geopolitičke pozicije Srbije.

"Prvo, kad se neki srpski političar otvoreno suprotstavi zapadnim diktatima, on direktno dovodi život svojih građana u rizik od istih kosovskih militanata i verskih fanatika. Iznova i iznova smo svedočili tome kako čak i manje manifestacije srpskog suvereniteta nad KiM nailaze na momentalnu oružanu reakciju", piše Bordačev.

Drugo, formalno izražavanje nezadovoljstva sa EU od strane Beograda verovatno bi odmah dovelo do otvorenih ili prikrivenih sankcija Srbiji, ističe ruski analitičar i napominje da bi takva ograničenja mogla imati "dramatičan" efekat, imajući u vidu da je Srbija okružena NATO članicama.

"Uprkos činjenici da velika većina Srba smatra KiM delom njihove suverene teritorije, vladajuća stranka bi bila osuđena na poraz na sledećim izborima" u slučaju da Beograd raskrsti sa Evropom zbog odluka EU po pitanju Kosova", ocenjuje programski direktor Valdajskog kluba.

Kako ističe, postoje dva razloga za takav ishod.

"Prvo, zbog pogoršanja ekonomske situacije (koje bi hipotetičke sankcije izazvale), a potom i zbog novih ustupaka Zapadu koje bi Beograd morao da učini da bi se ublažio pritisak Vašingtona i Brisela. U istom slučaju, kada bi Beograd odlučio da radi šta hoće, sve bi se po Srbiju završilo veoma tragično", smatra Bordačev.

Ruski analitičar navodi da, "uz sve greške i nejasnoće u stavu administracije predsednika Aleksandra Vučića o Rusiji, ona je do sada radila relativno dobro ono što zaista može da kontroliše – a to je produžavanje neizvesnog stanja stvari". 

"Generalno se prilično dobro ophodila prema nama, posebno s obzirom na geopolitički položaj Beograda", dodaje on.

Iracionalna mržnja Zapada prema Srbima i Rusima

Stav Zapada prema Srbiji i njenom narodu je zaista zanimljiv jer odražava iracionalnu mržnju koju nije lako objasniti, smatra programski direktor Valdajskog kluba.

"Možda je to stvar psihologije i percepcije – Amerikanci i Zapadni Evropljani možda vide Srbe kao 'Ruse' koji su slabiji i koji mogu biti poraženi", predlaže Bordačev.

Ukoliko je to slučaj, ono što se dešava na Balkanu je veoma relevantan, iako tragičan, primer šta bi se Rusiji desilo ako bi bila primorana da se preda. Kako dodaje, Zapad ne može da izleči kompleks trijumfa nad poraženim neprijateljem, iako su prošle decenije od NATO agresije, a Beograd stalno izjavljuje da je na putu evrointegracija.

"Srbija, naravno, verovatno neće ući u EU ili NATO. Ali je vrlo moguće da će preživeti pritisak ovih izuzetno agresivnih blokova. To je ono što ćemo moći da vidimo u narednoj deceniji", zaključuje Bordačev.

image